Skip to main content

Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail, zeldzame whisky uit WO2!

Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail Decanter

Whisky uit de oorlogsjaren … over een zeldzaamheid gesproken. En toch brengt Gordon & MacPhail een zelfdame Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail (uit Wereld Oorlog 2) op de markt. Een uiterst zeldzaam vat uit 1943 werd immers voorgesteld als een van de zeldzaamste whiskies ter wereld!

70 jaar oude Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail

Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail Decanter

Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail Decanter

Gordon & MacPhail kondigt vandaag een release aan van Private Collection Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail. Slechts 40 decanters zullen wereldwijd beschikbaar zijn voor een adviesprijs in de UK van £30,000.

Een beperkt aantal decanters zal te koop zijn in Gordon & MacPhail historische winkel in Elgin. Liefhebbers die zo een decanter aanschaffen in de South Street ‘spiritual home’ van Gordon & MacPhail zullen tevens kunnen genieten van een heel exclusieve tasting experience.

De Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail werd gedistilleerd op 14 januari 1943, een cruciale datum in de geschiedenis van Wereld Oorlog 2. De new-make spirit werd daarna afgevuld op een speciaal daarvoor geselecteerde Sherry hogshead op de distilleerderij in de Speyside. De release van dit vat (vat 121) is tevens ook de release van het laatste vintage vat uit 1943 van Gordon & MacPhail.

Toen de ‘bung’ in vat 121 werd geplaatst, ontmoetten Premier Winston Churchill, President Franklin R. Roosevelt, Generaal Charles de Gaulle en Generaal Dwight D Eisenhower zich in Noord-Afrika tijdens de Casablanca Conferentie. Tijdens die conferentie werd de geallieerde strategie voor de oorlog in Europa besproken. Vandaag de dag wordt deze ‘vergadering’ gezien als een heel kritisch punt in het lot van de wereld voor de komende generaties.

Whisky uit de oorlogsjaren

In de winter van 1943 had de oorlog de productie van whisky in Schotland sterk verminderd. Prijzen en taksen waren torenhoog en er was tevens een rantsoenering op de grondstoffen waardoor ze steeds moeilijker te verkrijgen waren. In feite werden heel veel Schotse distilleerderijen gesloten na oktober 1942. Bij Glenlivet werd de productie pas in de lente van 1943 stopgezet. In die tijd was de whisky uit die jaren enorm in trek, dus in de late jaren 1940 en hete begin van 1950 waren de beschikbare vaten uiterst beperkt.

Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail

Met zijn rijke kastanje bruine kleur is de Private Collection Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail met een uitermate grote toegankelijkheid en een duidelijk evenwichtige balans. Een volle, frisse smaakt van donkere chocolade, sinaasappels en een invloed van eik gemengd met stroop en drop / zoethout culmineert met een subtiele rokerigheid en een ongelofelijk lange finish.

Vat 121 werd in 1943 geselecteerd door John en George Urquhart, de eerste en tweede generatie van de Urquhart familie om op de distilleerderij van Glenlivet te worden afgevuld. Steven Rankin, een directeur van het bedrijf en tevens achterkleinzoon van de Urquhart familie nam de beslissing om de whisky te bottelen.

Stephen Rankin zei: “Deze prachtige whisky is door vier generaties van onze familie verzorgd. Het doet ons enorm plezier om deze unieke en ongelooflijk zeldzame single malt vrij te geven.”

Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail Decanter

Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail Decanter

“Gordon & MacPhail is al meer dan 122 jaar actief in de Whisky wereld, en elke generatie bouwt verder op de levenslange expertise van de voorgaande generatie. Wij geloven dat Private Collection Glenlivet 1943 vy Gordon & MacPhail een mout is zonder vergelijking van een kritieke datum in de geschiedenis van een wereld in conflict.”

“Vandaag is whisky een heerlijk verenigend drankje en dit zeldzame voorbeeld geeft mensen uit de hele wereld de kans om een ​​bepaald stukje Schotse vloeibare geschiedenis te bezitten.”

Begeleid door een visueel atmosferisch herdenkingsboek, geschreven door whisky-auteur Jonny McCormick, is elke decanter individueel genummerd met een echtheidscertificaat ondertekend door Stephen Rankin, directeur en lid van de Urquhart-familie.

Private Collection Glenlivet 1943 by Gordon & MacPhail heeft zeventig jaar gerijpt in een first-fill Sherry hogshead. Slechts veertig decanters, gebotteld op cask strength (49.1 ABV), zijn wereldwijd te koop aangeboden. Er is een beperkt aantal verkrijgbaar bij de ‘spiritual home’ van het bedrijf, de South Street Retail Shop, met een adviesprijs van £ 30.000. Prijzen kunnen verschillen op internationale markten door lokale belastingen en plichten.

Meer informatie kan je vinden op www.gordonandmacphail.com.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.