Skip to main content

Glenfiddich Project XX – Proefnotities

Glenfiddich Project XX

Glenfiddich kennen we allemaal wel van de o zo instapklare Glenfiddich 12. Maar ondertussen is Glenfiddich ook druk in de weer met de Experimental Series. Uit die reeks is het vandaag de beurt aan de Glenfiddich Project XX.

Glenfiddich Experimental Series

Glenfiddich is een bekende in de whisky wereld. Kans is groot dat je, net zoals ikzelf, wel uw eerste stappen in de whisky wereld zette met de iconische groene fles Glenfiddich 12. Maar Glenfiddich heeft natuurlijk meer in zijn mars dan enkel die Glenfiddich 12.

Naast het uitgebreide gamma werd bij Glenfiddich trouwens ook gestart met de Experimental Series. In die reeks wil Glenfiddich de grenzen verleggen van de Schotch Whisky en tevens ook de samenwerking aangaan met pioniers buiten de Whisky Wereld of Whisky Industrie.

De Glenfiddich Experimental Series werden dus ontwikkeld via partnerships en samenwerkingen met gelijkgestemden uit een aantal andere industrieën. In de Glenfiddich Experimental Series zijn ondertussen twee edities beschikbaar. Enerzijds is er de Glenfiddich IPA Experiment en anderzijds is er de Glenfiddich Project XX. Beiden konden we al proeven op Whisky Live in Parijs, maar ondertussen is het hoog tijd om ze even in detail te bekijken.

Glenfiddich Project XX

Voor de Glenfiddich Project XX nodigde Malt Master Brian Kinsman zo’n 20 whisky experts uit van over de hele wereld. Naar verluidt kregen de 20 genodigden de kans om in de magazijnen van Glenfiddich een vat te selecteren dat voor hen speciaal was.

Tussen de genodigden zat o.a. Tony van Rooijen zo een beetje de Glenfiddich Ambassador der Lage Landen zeg maar. Ik probeerde dus via hem een aantal bijkomende details los te krijgen, en hij was meer dan bereid om alles mooi uit te leggen.

De 20 ambassadeurs kozen dus een vat die voor hen speciaal was. Van die originele selectie werden dus samples van 20 cl genomen en werd een blend gemaakt. Daarna was het de taak aan Malt Master Brian Kinsman om vaten te gaan selecteren die sterk overeenkomen met de initiële assemblage op basis van de genomen samples. Over de geselecteerde vaten weten we dat er 2 sherry butts bij zaten, 17 ex bourbon vaten en 1 Port Pipe.

Glenfiddich Project XX - Experimental Series

Glenfiddich Project XX – Experimental Series

Proefnotities

  • Neus: Volle en complexe neus. Er gebeurt hier veel, en ook een en ander wat ik echt niet kan plaatsen. Rozijntjes, granen, vijgen, zelfs wat sinaasappel en een vleugje honing.
  • Smaak: Cake, rozijntjes, babbelutten, vanille, kruidnagel, wat tannines en zelfs een vleugje chocolade.
  • Finish: Een bijzonder lange finish die echt kruidig en tegelijk licht zoet is. Opnieuw appels en rozijntjes.

Onze mening

Ik heb dus al meermaals van de Glenfiddich Project XX kunnen proeven, en steeds blijft hij mij verrassen. De combinatie zorgt voor een net iets andere Glenfiddich die toch het karakter van de Glenfiddich behoudt. Een heel aangename Glenfiddich met net dat tikkeltje meer en beschikbaar voor een adviesprijs van €55. Dus voor die prijs moet je hem zeker al niet laten staan!

Bedankt aan Glenfiddich en de mensen van Oona om mij van een sample te voorzien!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.