Skip to main content

Glen Spey 2004 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

Glen Spey 2004 - Gordon & MacPhail

In de reeks The Wood Makes the Whisky van Gordon & MacPhail is het vandaag de beurt aan de Connoisseurs Choice Glen Spey 2004!

Glen Spey 2004 – Gordon & MacPhail

Deze Glen Spey 2004 van Gordon & MacPhail werd dus in 2004 in de Glen Spey distillery gedistilleerd, maar daar vertel ik waarschijnlijk niets nieuws mee. De whisky heeft initieel een aantal jaren op refill bourbon vaten gerijpt, en werd op 26 september 2013 gebotteld op 46% ABV.

De Glen Spey distilleerderij is gelegen in Rothes, Aberlour, Banffshire in het centrum van de Speyside. In 1878 werd de distilleerderij gebouwd door James Stuart & Co en kreeg hij de naam Mill of Rothes mee. In 1970 kreeg de distilleerderij een upgrade en werd de product capaciteit verdubbeld. In dat jaar schakelde de distilleerderij immers over van 2 naar 4 stills!

Er zijn maar een klein aantal distillery bottelingen van Glen Spey geweest. Het overgrote deel van de productie wordt immers gebruikt in de J&B producten. Deze Glen Spey 2004 van Gordon & MacPhail is daar een van de uitzonderingen op.

Glen Spey 2004 - Gordon & MacPhail

Glen Spey 2004 – Gordon & MacPhail

Proefnotities

  • Neus: Duidelijke Vanille, melkchocolade, noten en een vleugje Nougat, botersnoep, wat tropische vruchten waaronder mango en rijpe kaki.
  • Smaak: Ook in de mond wat rijpe tropische vruchten met ananas, mango en rijpe banaan en een vleugje vanille, invloeden van hout, een lichte peper, wat gummy beertjes en zelfs een lichte citrus. Voelt in het begin misschien wat scherp aan in de mond, maar evolueert mooi naar een zachte olieachtige textuur.
  • Finish: Een aangename afdronk die vooral lang aan de binnenkant van de wangen blijft hangen en zo nog wat verder evolueert.

Onze mening

Vaak hoor je van mensen die geïnteresseerd zijn in whisky wel eens dat “Whisky to zo in your face en scherp is qua smaak”. Wel … er zijn uitzonderingen … en daar hoort deze Glen Spey 2004 van Gordon & MacPhail zeker bij. Een aangenaam mondgevoel en zachte smaken, dat mag je van deze dram verwachten.

Eigenlijk een mooi schoolvoorbeeld van het feit dat whisky ook zacht kan zijn en niet noodzakelijk overheersend is. Ik zie deze Glen Spey 2004 van Gordon & MacPhail trouwens als een mooie aperitief whisky! Wil je weten waar je deze Glen Spey 2004 van Gordon & MacPhail kan kopen en aan welke prijs? Dan informeer je best even bij Eric Vermeire van Whisky Warehouse. Hij laat je met plezier weten waar je hem nog op de kop kan tikken.

Met dank aan de mensen van Gordon & MacPhail om ons een sample van deze whisky op te sturen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.