Skip to main content

Glen Spey 1995 – Gordon & MacPhail – Connoisseur Choice

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Glen Spey 1995

Een week of twee terug kreeg ik een aantal samples in de bus van een aantal whisky’s uit de vernieuwde Connoisseurs Choice range. Het eerste sample dat ik opende was de Glen Spey 1995.

Glen Spey

De Glen Spey distilleerderij is gelegen in Rothes, Aberlour, Banffshire in het centrum van de Speyside. In 1878 werd de distilleerderij gebouwd door James Stuart & Co en kreeg hij de naam Mill of Rothes mee. In 1970 kreeg de distilleerderij een upgrade en werd de product capaciteit verdubbeld. In dat jaar schakelde de distilleerderij immers over van 2 naar 4 stills!

Er zijn maar een klein aantal distillery bottelingen van Glen Spey geweest. Het overgrote deel van de productie wordt immers gebruikt in de J&B producten.

Glen Spey 1995 – Connoisseurs Choice – Gordon & MacPhail

De Glen Spey 1995 van Gordon & MacPhail is een van de eerste whisky’s in het vernieuwde Connoisseurs Choice gamma. De whisky heeft gedurende 22 jaar gerijpt op Refill American Hogsheads en is eigenlijk een assemblage of vatting van 2 vaten. In maart 2018 werd hij gebotteld op 46% ABV en er zijn 650 flessen beschikbaar.

Over het aantal flessen is nog enige onduidelijkheid … op de fles stond immers 650 flessen terwijl op het PDF document met alle info op de site van Gordon & MacPhail zelf een outrun van 615 flessen vermeld wordt.

Het leuke aan die vernieuwde Connoisseurs Choice rang is dat alle informatie in dit onderdeel nu ook klaar en duidelijk op het label terug te vinden is. Persoonlijk vind ik dat wel top.

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Glen Spey 1995

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Glen Spey 1995

Proefnotities

  • Neus: Een frisse en fruitige neus met toch een lichte florale toets. Ik merkte ook een duidelijke vanille die ik associeerde met vanillepudding. Aan de fruitige kant had ik vooral bananen en avocado.
  • Smaak: Best nogal een kruidige toets die ook lang op de tong bleef hangen. Pepers, kruidnagel en een houterige toets kwamen hierbij in mijn gedachten. Er zit ook een zoete en fruitige toets in de smaak
  • Finish: Een aangename finish die bij mij vooral op de tong bleef hangen.

Onze mening

De Glen Spey 1995 is de eerste whisky uit het vernieuwde Connoisseurs Choice gamma van Gordon & MacPhail die ik kon proeven. Op mijn bureau hier liggen wel nog een aantal andere samples uit de reeks, maar deze was de eerste. Ik moet zeggen … als de rest van het gamma de lijn van deze Glen Spey 1995 volgt, dan zit het wel snor 🙂

Ik wil nog even de tijd nemen om de mensen van Gordon & MacPhail te bedanken. Zonder hen had ik nooit de kans gekregen om deze top whisky te proeven! Bedankt!!!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.