Skip to main content

Glen Grant 1954 – Gordon & MacPhail- Proefnotities

Glen Grant 1954 - Gordon & MacPhail

Ik heb ondertussen al een paar juweeltje van whisky’s kunnen proeven. Maar vorige week kreeg ik een wel heel speciaal pakje in de bus. Een sample van de Glen Grant 1954 van Gordon & MacPhail!

Glen Grant

De distilleerderij van Glen Grant werd blijkbaar reeds in 1840 opgericht in Rothes, Speyside door de broers John en James Grant.

Later werd de distilleerderij eigendom van de Chivas Brothers Ltd (van de gelijknamige Chivas Regal Blended Scotch Whisky), en recent overgenomen door de Italiaanse groep Gruppy Campari. Glen Grant is trouwens een van de meest verkochte whisky’s in Italië!

Glen Grant 1954 – 2014 – Gordon & MacPhail

De Glen Grant die ik mocht proeven was de Glen Grant 1954 – 2014 van Gordon & MacPhail. De whisky werd in 1954 gedistilleerd en rijpte gedurende zo’n bijna 60 jaar op een First fill Sherry puncheon. Het resultaat werd op 3 februari 2014 gebotteld op 40% ABV. Deze Glen Grant 1954 van Gordon & MacPhail is onderdeel van hun Rare Vintage gamma. In totaal werden hier slechts 610 flessen van gebotteld!

Gordon & MacPhail – Rare Vintage – Glen Grant 1954

Proefnotities

  • Neus: Onmiddellijk merk je de sherry toetsen in de neus. Heel fruitig net appelsien, rode bosvruchten, framboos, wat okkernoten en een vleugje leder.
  • Smaak: Ook in de smaak is de zoete en fruitige invloed van de sherry duidelijk. Kruidig, fruitig (kastanje, perzik, en een licht houterige toets en een vleugje citroengras en munt op het einde.
  • Finish: Die finish … man, man, man … dit moet een van de whisky’s zijn met de langste, fruitigste en lekkerste finish. FE-NO-ME-NAAL!

Onze mening

Het gebeurt niet vaak dat ik een bijna 60 jaar oude whisky kan proeven. Ik prijs mij dan ook gelukkig dat ik de kans kreeg om de Glen Grant 1954 van Gorden & MacPhail te proeven. Ik denk dat we met de Glen Grant 1954 ook onmiddellijk een kandidaat hebben voor het lijstje van de beste whisky’s die ik dit jaar heb geproefd.

Ik wil nog even de tijd nemen om de mensen van Gordon & MacPhail te bedanken. Zonder hen had ik nooit de kans gekregen om deze top whisky te proeven! Bedankt!!!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.