Skip to main content

Glen Elgin 1998 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

Glen Elgin 1998 - Gordon & MacPhail

Tijd om nog iets te proeven, want er staan hier ondertussen al een tiental samples klaar om te reviewen. Vandaag nemen we de Glen Elgin 1998 van Gordon & Macphail even onder de loep.

Glen Elgin

Eind de jaren 90 van de 19 de eeuw (ja … 1890 dus) was er een grote boom in de whisky industrie. Glen Elgin was dan ook een van de laatste distilleerderijen die tijdens die boom werd gebouwd. De distilleerderij was klaar ergens in 1898. Volgens de toenmalige architect Charles Doig, zou Glen Elgin een van de laatste distilleerderijen zijn die de komende 50 jaar zou gebouwd worden. Hij was er trouwens niet zo ver naast … de eerstvolgende distilleerderij was Tormore en die werd in 1958 gebouwd.

Opvallend is ook de de Glen Elgin distilleerderij tot ergens in de jaren 50 van de vorige eeuw volledig draaide op parafine. Machines werden aangedreven door water en een motor die dus parafine nodig had.

Vandaag de dag heeft Glen Elgin zes stills in de distilleerderij en is het een van de weinige distilleerderijen die zogenaamde Worm Tubs gebruikt als condensator. De distilleerderij ligt trouwens in de Speyside op een boogscheut van Elgin, op de weg naar Rothes.

Glen Elgin 1998 – Gordon & MacPhail

De Glen Elgin 1998 – Gordon & MacPhail is een onderdeel van de Connoisseurs Choice reeks. De Connoisseurs Choice reeks was eigenlijk best wel innovatief en bood een platform aan veel Schotse single malts, sommige van hen waren trouwens voorheen nog nooit verschenen als single malt.

De Glen Elgin 1998 werd in 2014 gebotteld op 46% ABV en heeft al die jaren gerijpt op Refill Sherry Casks.

Glen Elgin 1998

Glen Elgin 1998

Proefnotities

  • Neus: Zacht van geur met wat melk chocolade, groene appels, honing en een frisse munt en een vleugje duingras.
  • Smaak: Zoet en toch ook een lichte bitterheid. Zoethout, kruidnagel en kaneel kwamen in eerste instantie in mijn gedachten. Er zijn ook invloeden van abrikozen en rozijntjes te bespeuren, misschien zelfs wat appelsien of mandarijntjes.
  • Finish: Een behoorlijk lange finish met opnieuw die kruidnagel en een portie noten uit de notenboom van oma 🙂

Onze mening

Dat ze daar bij Gordon & MacPhail weten waar ze mee bezig zijn, dat heb ik al meermaals mogen merken. En deze Glen Elgin 1998 behoort zeker en vast tot het betere werk van Gordon & MacPhail. Lekker, fris, lichte bitterheid en toch zoet … Heerlijk!

Ik wil nog even de tijd nemen om de mensen van Gordon & MacPhail te bedanken. Zonder hen had ik nooit de kans gekregen om deze top whisky te proeven! Bedankt!!!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.