Skip to main content

Glasgow Distillery – Spirit, Matured 8 months – Proefnotities

The Glasgow Distillery - Spirit - Matured 8 Months

Gisteren proefde ik nog de new-make spirit van de Glasgow Distillery. Vandaag proeven we de Glasgow Distillery – Spirit nadat hij 8 maanden heeft gerijpt op een vat van Amerikaanse eik!

The Glasgow Distillery

The Glasgow Distillery Company werd in 2014 gelanceerd en kwam eerst en vooral met een gin op de markt. Een primeur voor Glasow. The Glasgow Distillery wordt de eerste single malt distilleerderij in Glasow sinds 1902. Het eerste whisky vat werd in 2015 afgevuld en ligt nu te rijpen in de magazijnen.

The Glasgow Distillery baseerde zijn naam op de originele distilleerderij, gesticht in Dundashill in 1770, en die bekend werd onder de naam The Glasgow Distillery Company. Het bedrijf was actief tot in het begin van de 20ste eeuw. Ooit was die distilleerderij een van Schotland’s grootste distilleerderijen mete wel 12 stills die zowel peated als unpeated single malts produceerden.

Glasgow Distillery – Spirit – Matured 8 Months in American Standard Barrel (200L)

Het tweede sample van de Glasgow Distillery dat ik van Thomas en Ansgar kreeg (zie ook de Whisky Speller website), is een sample van de Spirit nadat hij 8 maanden heeft gerijpt in een standaard vat van Amerikaanse Eik. Opnieuw even meegeven dat dit officieel nog geen whisky is, en dat het sample gebotteld werd op 62.4 % ABV.

The Glasgow Distillery - Spirit - Matured 8 Months - Sample

The Glasgow Distillery – Spirit – Matured 8 Months

Proefnotities

  • Neus: Het vleugje alcohol is er nog steeds, maar deze keer heel wat minder prominent aanwezig. Ook de granen zijn minder overheersend. De geur is er wat zachte, zoeter en fruitiger op geworden, met nog steeds een frisse kruidige toets. Qua fruit had ik vooral invloeden van tropische vruchten, wat bananen, ananas, mango. Nadat ik wat druppels water had toegevoegd kreeg ik ook wat zoethout in de neus.
  • Smaak: Het eerste mondgevoel was vooral een romige en olieachtige textuur. De tropische vruchten die ik in de neus had komen ook in de smaak terug, aangevuld met opnieuw wat appels, en bosvruchten. Daar waar ik bij de new-make vooral citrustoetsen had, gaat het bij deze spirit iets meer richting mandarijntjes en appelsien. En heb ik al gezegd dat er een frisse toets in zit (munt/eucalyptus). Voeg je wat water toe, dan krijg je een iets houterige smaak en net dat tikkeltje meer kruiden.
  • Finish: Een aangename finish die vooral romig en zoet is.

Onze mening

Toch altijd mooi om te zien hoe The Glasgow Distillery – Spirit na 8 maanden al geëvolueerd is. En eerlijk gezegd … de evolutie is meer dan aangenaam. De invloed van het vat laat zich nu al merken en zorgt ervoor dat de new-make nog iets zachter is geworden en wat meer van zijn smaken en geuren prijs geeft. Ik ben al benieuwd naar hun eerste echte whisky op basis van deze new-make / spirit!

Oh … wil je weten wat Ansgar van deze New-Make vond? Kijk dan even naar haar proefnotities! Bedankt Thomas, Ansgar en natuurlijk ook The Glasgow Distillery!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.