Skip to main content

Glasgow Distillery – New Make – Proefnotities

Glasgow Distillery - New Make

Het gebeurt niet veel dat ik van een new-make kan proeven, maar via Thomas en Ansgar Speller kon ik toch even van de Glasgow Distillery – New Make proeven.

The Glasgow Distillery

The Glasgow Distillery Company werd in 2014 gelanceerd en kwam eerst en vooral met een gin op de markt. Een primeur voor Glasow. The Glasgow Distillery wordt de eerste single malt distilleerderij in Glasow sinds 1902. Het eerste whisky vat werd in 2015 afgevuld en ligt nu te rijpen in de magazijnen.

The Glasgow Distillery baseerde zijn naam op de originele distilleerderij, gesticht in Dundashill in 1770, en die bekend werd onder de naam The Glasgow Distillery Company. Het bedrijf was actief tot in het begin van de 20ste eeuw. Ooit was die distilleerderij een van Schotland’s grootste distilleerderijen mete wel 12 stills die zowel peated als unpeated single malts produceerden.

Glasgow Distillery – New Make

Via Thomas en Ansgar (de Whisky Spellers!) kreeg ik drie samples in handen. Het eerste sample is de unpeated Glasgow Distillery – New Make Spirit. Het sample werd gebotteld op 63.4% ABV. Nog even verduidelijken dat dit de pure spirit is, dus nog voor hij een eiken vat heeft aangeraakt.

Proefnotities

The Glasgow Distillery - New Make

The Glasgow Distillery – New Make

  • *Neus*: Natuurlijk een vleugje alcohol, dat was te verwachten op 63.4% ABV. Met wat druppels water komt de geur wat beter tot zijn recht. In eerste instantie natuurlijk de mout en granen, warm versgebakken brood, een vleugje nougat. Wat fruitige toetsen van citroen, groene appels en een licht kruidige toets.
  • *Smaak*: De smaak was iets zachter dan ik had verwacht, ik zou zelfs romig en fruitig durven zeggen. Bij het fruitige had ik onmiddellijk de associatie met rode bosvruchten, braambessen, en een pittige stekelbes. De citrustoetsen die ik in de neus had, vond ik in de smaak ook terug.
  • *Finish*: De finish is aangenaam, met zoete toetsen van vanille en honing. Tegelijk is er ook een frisse munt toets aanwezig die ik best wel aangenaam vond.

Onze mening

Natuurlijk is het moeilijk om spontaan een oordeel te vellen over The Glasgow Distillery – New Make. De smaak van het product kan immers nog enorm veranderen met de rijping op het vat. Ik vond hem alvast veelbelovend en hoop de verdere evolutie van dit product in de gaten te kunnen houden. Gelukkige hebben Thomas en Ansgar ook een sample kunnen regelen van The Glasgow Distillery Spirit die reeds 8 maand op een standaard vat van Amerikaanse eik heeft geript. Daar kijk ik alvast al naar uit!

Oh … wil je weten wat Ansgar van deze New-Make vond? Kijk dan even naar haar proefnotities! Bedankt Thomas, Ansgar en natuurlijk ook The Glasgow Distillery!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.