Skip to main content

Freya – Derde whisky van de Valhalla collectie

By 22 March 2014December 26th, 2014Nieuwe Releases, Nieuws
Highland Park - Freya

De Valhalla collectie van Highland Park werd in 2012 op de markt gebracht. Deze exclusieve collectie is geïnspireerd door Noorse goden. Voor deze editie ging Highland Park aankloppen bij Freya, godin van de Liefde.

De Walhalla Collectie

Freya Logo / Icoon

Freya Logo / Icoon

Met de Valhalla collectie streeft Highland Park ernaar om whiskies uit te brengen die het karakter van de Noorse goden uit het Walhalla weerspiegelen. In 2012 werd gestart met Thor, zoon van Odin, God van de Donder. Na Thor kwam Loki een verraderlijke god die van gedaante kon wisselen. Deze keer heeft Highland Park zich laten verleiden door de Noorse godin van de liefde Freya.

Freya

Freya heeft een boeiende en veelzijdige persoonlijkheid. Dat weerspiegelt zich in de 15 jaar oude whisky. Zo zou de whisky een aanlokkelijke single malt zijn. De whisky is vol, rijk en complex maar met een behoorlijk lange afdronk. Zelf hebben we nog niet kunnen genieten van deze whisky, maar het klinkt inderdaad aanlokkelijk.

Launch Event in Amsterdam

Een aantal weken terug werd de whisky voorgesteld bij onze Noorderburen. Daar is ondertussen zelfs een kleine video montage van verschenen, en die vind je hier dan ook terug.

Highland Park Freya Launch 3 maart 2014 – locatie Level Eleven Amsterdam from WSWorks Amsterdam on Vimeo.

Proefnotities

Zoals we daarstraks even aangaven hebben we zelf nog niet kunnen genieten van deze whisky. We kregen wel onderstaande proefnotities mee :

Highland Park Freya – 15 jaar oud – 51,2% alcoholpercentage

Highland Park - Freya

Highland Park – Freya

Kleur : The Fair One, goud

Neus : toetsen van amandelen en vanille uit Madagaskar, een tikkeltje ver net zoals de Aurora Borealis. Witte chocolade gevolgd door kersen met een suikerlaagje maken plaats voor een vibrerende golf van mango en meloen, gedragen door een wolk van crèmesoda.

Smaak : het hart van de whisky glanst als een juweel en wordt omgeven door geurige turf. Sinaasappelschil, butterscotch en rozenblaadjes zorgen samen met oranjebloesem en gember voor een zoete toets. Levendige toetsen van knisperende snoepjes, citroengras en tropisch fruit baden in de rokerige turf.

Afdronk : de complexe, mooie en evenwichtige finish – zoals Freya het was – heeft een duurzame kruidige en zacht rokerige, turfachtige toets gemengd met zacht boomgaardfruit, gegrilde kokosnoot en een licht verschroeide toets. Zij geven de whisky een ronde diepte en laten hem toe aan intensiteit te winnen.

Prijs en beschikbaarheid

Van de Freya zijn wereldwijd zo’n 19.000 flessen gebotteld. Freya is sinds februari beschikbaar bij de gespecialiseerde zelfstandige whiskyverkopers. De adviesprijs ligt op 169,5 €. Maar ik zou toch iedereen aanraden om snel te zijn, want het is en blijft een beperkte oplage.

Meer details vind je op www.whiskyofthegods.com

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.