
Fettercairn … voor mij een redelijk onbekend ‘merk’. Dus vol enthousiasme antwoordde ik ‘Ja’ wanneer de mensen van The Nectar mij vroegen of ik wou deelnemen aan de Flavours of Fettercairn tasting.
Fettercairn Distillery
Zoals ik al aangaf … ik wist weinig van de Fettercairn Distillery. Natuurlijk heb ik wel al een paar keer een Fettercairn whisky geproefd, maar dat waren bijna allemaal edities van een onafhankelijke bottelaar. Van de Distillery expressions had ik er denk ik nog maar eentje geproefd. Tijd dus om met deze Flavours of Fettercairn tasting daar verandering in te brengen.

De distilleerderij werd ergens in 1824 gesticht door Sir Alexander Ramsay, een Schotse landeigenaar. Hij was een van de eersten die in 1824 zijn officiële licentie aanvroeg en zo werd de distilleerderij geopend. Nu had hij wel een officiële licentie, maar dat betekent niet dat de sluwe ondernemer geen zaakjes deed met illegale whisky producenten. Het resultaat ? Een toch wel aparte aanpak die zich weerspiegelt in de whisky.
Flavours of Fettercairn
Voor een aantal mensen heeft Fettercairn blijkbaar een niet zo positieve reputatie. De oorzaak hiervan light deels bij de nogal negatieve verslaggeving van een bepaalde whisky journalist. Maar ondertussen zijn ze bij Fettercairn sterk aan het investeren in hun product en ook in hun brand.

In het midden van de jaren 50 beslisten de whisky makers om wat te experimenteren en het productie proces lichtjes aan te passen. Op de koperen stills werden namelijk zogenaamde ‘cooling rings’ of koelringen gezet. Het idee is om daarmee de temperatuur in de hals van de still te beïnvloeden om zo een lichtere of een zwaardere whisky te distilleren. Afhankelijke van de temperatuur in de hals condenseren zwaarder dampen opnieuw zodat ze terug in de still terecht komen en opnieuw gedistilleerd worden.
Op die manier zijn ze bij Fettercairn in staat om het proces lichtjes te beïnvloeden en een lichtere of zwaarder spirit te distilleren. Volgens distillery manager Stewart Walker is het resultaat ook de typische perzik toetsen die we in de whisky kunnen terugvinden.
De Fettercairn Expressies die we mochten proeven
Fettercairn 12 – 40% ABV
De Fettercairn 12 heeft gerijpt op American White Oak ex bourbon vaten. Een aangenaam lichte whisky voor mij die eigenlijk wel ideaal als aperitief whisky geserveerd kan worden. Fruitig in de neus, en geen idee of het nu kwam door wat de Distillery Manager zei, maar ik merkte toch wel wat perzik op, samen met wat lichte vanille.

Qua smaak was hij licht en toch vol van smaak met versie sinaasappels, wat limoen, opnieuw een fruitig karakter. Eens het fruitige wegebt merkte ik nog een licht kruidige punch. Heel aangename whisky, en zoals ik al aangaf eigenlijk een ideale aperitief whisky.
Fettercairn 16 – 2020 Limited Edition – 46.4% ABV

Next up … een limited edition 2020 Fettercairn 16, gedistilleerd van chocolate malted barley en gerijpt op een first fill American Ex-Bourbon vat. Op het einde kreeg de whisky nog een rijping van 2 jaar op een Oloroso Sherry vat en een Tawny Port vat. Het resultaat ? Een heerlijke whisky met een uitgebreid smaakprofiel.
In de neus had ik vooral wat koffie, mokka en botersnoep (Werther’s Originals), wat chocolade en lichte vanille. In het glas zag je ook dat de whisky wat vettiger was, met wat dikkere tranen als resultaat.
Qua smaak moet ik zeggen dat hij veel rijker was dan de 12 jaar oude whisky. Waar de Fettercairn 12 een aperitief whisky is, is de Fettercairn 16 eerder een whisky om van te genieten na de maaltijd. Wat meer caramel, de espresso / koffie die ik in de neus had vond ik in de smaak ook terug, lichte invloeden van rode vruchten, wat sinaasappel lichte chocolade en toch de maltyness … het deed mij zo wat denken aan de Pims of Jaffa koekjes.
Dit moet voor mij de verrassing van de avond geweest zijn. Lekker !
Fettercairn 22 – 47 % ABV

Ondertussen was het de beurt aan de Fettercairn 22 Years old gebotteld aan 47% ABV. Deze expresse is volledig gerijpt op ex-bourbon vaten. Opnieuw een totaal ander karakter. Bij deze whisky had ik iets meer florale invloeden in de neus. De whisky was ook opvallend kruidiger dan de twee voorgangers, maar nog steeds heel fruitig.
In de neus wat gedroogde vruchten, een licht frisse toets die ik niet onmiddellijk kon thuisbrengen, wat lichte granen, boter. Ik schreef op dat moment in mij notities … het doet mij denken aan den Quatre Cart cake.
In de mond had ik dus wat meer tropische vruchten zoals mango en ananas, een dosis kruiden met pepers, gember en paprika’s met een houterige toets. Een fruitige lange en kruidige finish.
Fettercairn Cask Sample
Als laatste kregen we nog een sample van een vat als ‘dessertje’. Vooraf hadden we hier geen bijkomende informatie over gekregen. Het bleek een Fettercairn te zijn die gesitileerd werd in 1988 en dus 32 jaar oud is. Gerijpt op refill bourbon hogsheads en met momenteel een alcohol gehalte van 54.5% ABV.
Bij deze expressie was het florale karakter nog beter aanwezig. Meer nog … ik zou het zelfs plantaardig kunnen noemen. Mouterig qua smaak, maar nog steeds met een fruitige achtergrond. Al was bij deze expressie het fruitige minder aanwezig en was er een eerder droge smaak in de mond.
Volgens Andrew Lenny, Fettercairn Brand Manager kwam het sample uit vat 2086 van warehouse 7 en werd het vat afgevuld op 68.5% ABV. Ik ben wel benieuwd waar deze expressie naartoe zal gaan.
Er waait een nieuwe wind bij Fettercairn !
Tijdens de Flavours of Fettercairn tasting werden we vergezeld door brand ambassador Andrew Lenny, commercial director (Belgie en Frankrijk) Innes Gibb en distillery manager Stewart Walker. Naast een fantastische tasting, gecombineerd met een food pairing, kregen we ook wat meer uitleg over de toekomst van het merk. Naast het op de markt brengen van een sterke core range is er ook al een en ander gebeurt aan de verpakking en wordt er gewerkt aan het merk. Er wordt ook geexperimenteerd met een aantal innovatieve finishes voor Fettercairn … maar meer daarvan horen we wellicht in de toekomst.
Fettercairn … voor mij onbekend, maar niet meer onbemind!
Ik gaf het eerder al aan, Fettercairn was bij mij vooral bekend van de onafhankelijke bottelingen, maar de standaard expressies hebben mij enorm gecharmeerd. Vooral het lichte karakter van de Fettercairn 12 en de mengelmoes van smaken in de Fettercairn 16 hebben mij overtuigd van Fettercairn. Probeer ze zelf eens uit en laat hier dan even weten wat je ervan vond.
Bedankt aan de mensen van The Nectar om mij uit te nodigen voor de Flavours of Fettercairn tasting, de mensen van Fettercairn voor de fantastische producten en de foto’s die we mochten gebruiken.