Skip to main content

Een bezoekje aan de Teeling Whiskey Distillery

By 25 August 2016Column, Informatie
Visit Teeling Whiskey Distillery

Een paar weken terug trokken we richting Dublin voor een korte city trip … Het doel? bezoekje te brengen aan de Teeling Whiskey Distillery, en dat deden we dus ook.

Bruisend Dublin

Het mag gezegd worden … wij wisten op zich weinig van Dublin zelf, maar we hadden geluk … we hadden iemand bij die er al eerder was geweest. Na een kort oponthoud (een koffer was op de luchthaven blijven … hangen …) bereikten we onze Airbnb, bal in het midden van alles wat we de komende dagen zouden bezoeken. Echt … op een kleine tien minuten stappen van de Old Jamesson Distillery, het Guiness Storehouse, het bruisende Temple Bar, de vele restaurantjes en bars, en op een boogscheut van de Teeling Whiskey Distillery zelf.

De Teeling Whiskey Distillery

De Teeling Whiskey Distillery ligt in het midden van de Liberties, op een boogscheut van het centrum van Dublin. Beter nog … op nog geen 10 minuten stappen van het appartement waar we verbleven. En toch zijn we er in geslaagd om er 20 minuten tot een half uurtje over te stappen. Ik geef nog steeds Google Maps de schuld … Gelukkig kwam een vriendelijke Ier met het typische accent van ‘Doblin’ ons vragen of we de weg kwijt waren. Niet veel later zaten we opnieuw op het juiste pad en kwamen we zelfs wat wegwijzers tegen.

Gelukkig vonden we Teeling Whiskey Distillery wegwijzers!

Gelukkig vonden we Teeling Whiskey Distillery wegwijzers!

Even later stonden we voor het compleet vernieuwde gebouw van de Teeling Whiskey Distillery. Aan de receptie stond Jose ons te woord en verwees hij ons door naar Ipeck, onze Tour Guide.

De rondleiding

Een rondleiding met achteraf het harde proefwerk … dat zagen we volledig zitten en dus nam Ipeck, onze Tour Guide, ons mee doorheen de distilleerderij. Voor mij was het mijn eerste bezoek aan een Whisky Distilleerderij, maar gelukkig had ik een expert mee. Geert De Bolle van The Whiskyhouse in Affligem was ons immers vergezeld.

Ik mocht samen met Natalie en Rebecca op de foto

Ik mocht samen met Natalie en Rebecca op de foto

Terwijl Ipeck ons langs de verschillende onderdelen van de distilleerderij loodste, kregen we een hartig woordje uitleg. Opvallend is dat zowat alles binnenin gloednieuw is. De fermenters, de cashbacks, de stills … echt alles is gloednieuw. Onze gids deed het fantastisch, de rondleiding werd op een luchtige manier gegeven en toch kregen we alle nodige informatie mee. Ook voor de occasionele vragen werd de nodige tijd vrijgemaakt. De rondleiding eindigde met een proeverij van de 3 whisky’s uit het assortiment. De Single Grain, de Small Batch en de Single Malt. Elk van deze had ik in het verleden ook al geproefd, en dus begaven we ons richting de bar om nog iets anders te proeven.

Een woordje uitleg was nooit ver weg bij onze gids Ipeck

Een woordje uitleg was nooit ver weg bij onze gids Ipeck

The Bang Bang Bar

De bar kreeg zijn naam van Tommy “Bang Bang” Dudley, een van de meest geliefde personages van Dublin. De “Bang Bang” titel kreeg hij opgespeld omdat hij de gewoonte had om door Dublin te wandelen en naar mensen te schieten met een speelgoed geweer … Gelukkig kregen wij niet Mr. Bang Bang als barman, maar de fantastische Pedro! Echt, die jongeman verdient een pluim.

Nog even iets proeven in The Bang Bang Bar

Nog even iets proeven in The Bang Bang Bar

Als barman moet je immers niet allen overweg kunnen met de dranken in de bar, maar je moet er ook zijn voor de mensen aan de andere kant van de bar. Niet alleen kregen we steeds een degelijk woordje uitleg over de whiskeys die we proefden of de cocktails die mijn vrouwtje voorgeschoteld kreeg, maar hij wist ons ook nog te verwijzen naar leuke bars en restaurantjes in de buurt. Een aantal van zijn suggesties hebben we bezocht en het waren echt wel supertips.

The Bang Bang Bar met top barman Pedro

The Bang Bang Bar met top barman Pedro

Misschien ook even meegeven dat de bar en de shop ook te bereiken zijn zonder dat je een tour van de distillery doet. Ben je in Dublin, spring dan zeker even binnen, en heb je Pedro als barman, dan is de kans groot dat je jezelf niet zal vervelen.

De whiskeys

De Single Grain, de Small Batch en de Single Malt hadden we natuurlijk al geproefd, dus vroegen we Pedro of hij nog iets in huis had wat we waarschijnlijk nooit meer zouden proeven. Niet veel later stonden er vier flessen op de bar. Zoals het hoort bij een werkbezoek, bestelden we er van elk eentje, tenslotte waren we met 3 om alles te proeven.

Op de vraag of ze nog iets speciaals voor ons in huis hadden, stelde Pedro deze vier schoonheden voor

Op de vraag of ze nog iets speciaals voor ons in huis hadden, stelde Pedro deze vier schoonheden voor

De eerste whiskey die we voorgeschoteld kregen was een 12 jaar oude Single Cask die had gerijpt op Cabernet Sauvignon vaten, gebotteld op 57,3% ABV. De volgende op de bar was een andere single cask (vat 8888) gerijpt gedurende 14 jaar op een sherry hogshead en gebotteld op 57.7% ABV. Daarnaast stond nog een 26 jaar oude whisky die had gerijpt op Rum vaten. De laatste was nog een specialleke … De laatste whisky was immers ontstaan uit een samenwerking met een locale Craft Brewery (Galway Bay).

Bij Galway Bay hadden ze immers een Imperial Stout (Two Hundred Fathoms) laten rijpen op een Teeling Whiskey vat. Dat vat werd dan opnieuw door Teeling gebruikt om een whisky in af te rijpen. We proefden hier zowel de Stout als de Whiskey, en de combinatie was gewoon fantastisch lekker. Ik kan niet zeggen dat het bier een invloed van de whisky in zijn smaak heeft, maar omgekeerd was dat zeker en wel nog het geval!

Een laatste Quality Check bij de Fill Your Own Bottle

Een laatste Quality Check bij de Fill Your Own Bottle

Fill Your Own Bottle

Met lege handen terug naar huis trekken, dat is niet iets voor ons. En toch vertrokken we zonder ook maar iets te kopen uit de shop. Niet gevreesd … het was onze eigen schuld … Pedro, de barman, deed het zo goed dat we eigenlijk net iets te lang zijn blijven hangen, waardoor de winkel al gesloten was voor we vertrokken. Gelukkig hadden we op de laatste dag van ons verblijf in Dublin wel nog de tijd om even terug te keren. Niet alleen genoten we van nog een whiskey, maar we vulden ook ons eigen flesje af. Het ging om de 12 jaar oude Single Cask (vat 10167), gerijpt op Cabernet Sauvignon vaten en gebotteld op 57,3% ABV.

Geladen met onze nieuwe fles Teeling Whiskey trokken we richting de luchthaven. Daar kocht ik dan nog een flesje Teeling Whiskey – The Liberties – 11 Years old, want die fles kan je blijkbaar alleen in de luchthaven van Dublin kopen …

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.