Skip to main content

Dries Botty is de nieuwe Belgische Diageo World Class bartender van 2016

Dries Botty is de nieuwe Belgische Diageo World Class bartender van 2016

Gisteren waren we erbij op de spectaculaire finale van de Belgische Diageo World Class 2016 competitie die Dries Botty won!

Diageo World Class Belgium 2016

Elk jaar gaan ze bij Diageo op zoek naar de beste bartender van de wereld. En net zoals vorig jaar was er ook dit jaar een Belgische finale. De prijs? Wel … de winnaar wordt niet alleen de Belgische Diageo World Class Bartender of the Year 2016, maar mag tevens ook ons land gaan vertegenwoordigen op de wereldwijde finale in Miami. Ondertussen wordt hij natuurlijk verder intensief begeleid in zijn bartending carrière door Diageo natuurlijk!

Van 12 finalisten naar 1 winnaar in 5 ronden

Dit jaar was het thema de ‘Traveling Bow Tie’. De bedoeling was dat elke deelnemer twee signature cocktails presenteerden die twee verschillende werelden met elkaar verbinden. Heel veel finalisten gebruikten hiervoor hun eigen persoonlijk verhaal of hun culturele achtergrond. Natuurlijk lieten de deelnemers zich voor hun tweede cocktail ook inspireren door Miami, de stad waar eind september de World Class Global Finals doorgaan.

De felbegeerde Diageo World Class Belgium 2016 titel.

De felbegeerde Diageo World Class Belgium 2016 titel.

De twaalf finalisten werden in de loop van de namiddag onderworpen aan een afvalwedstrijd. Tijdens elke ronde kregen alle deelnemers eenzelfde opdracht voorgeschoteld. Eerst was er ‘The Thinking Drinker Challenge’ waarbij blind geproefd moest worden, daarna “The Liquid Mastery Challenge”, een kennisproef van 50 vragen. Tijdens de “Mint Julep from Mars” proef gaven de finalisten hun eigen twist aan de Mint Julep cocktail en als laatste proef was er nog de “Need for Speed” waarbij de laatste finalisten in 7 minuten tijd 6 cocktails moesten bereiden en presenteren. Natuurlijk werden alle cocktails door een jury beoordeeld op basis van techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans.

De Finale

De “Need for Speed” ronden was de finale ronde. In die ronde streden nog drie deelnemers mee voor de titel : Dries Botty (The Dirty Rabbit, Antwerpen), David Lebeer (The Pharmacy, Knokke) en Ran Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke).

De Need for Speed ronde die Dries Botty perfect doorstond.

De Need for Speed ronde die Dries Botty perfect doorstond.

Die laatste ronde moet moordend geweest zijn. 6 Cocktails bereiden en voorstellen op 7 minuten tijd (ok, met 12 minuten voorbereiding), ik zou het alvast niet kunnen. En dan moet je weten dat ze er ook nog eens goed moeten uitzien en ook nog goed moeten smaken. De Jury had dus geen gemakkelijke opdracht om uit de drie finalisten de winnaar te kiezen.

Dries ontvangt de Diageo World Class Belguim 2016 prijs uit handen van zijn voorganger Jurgen Nobels.

Dries ontvangt de Diageo World Class Belguim 2016 prijs uit handen van zijn voorganger Jurgen Nobels.

Uiteindelijk haalde Dries Botty het en kreeg hij de prijs uit handen van zijn voorganger Jurgen Nobels. Dries gaf nog even mee dat het eigenlijk de laatste keer was dat hij zou deelnemen … de laatste keer was dus de goeie keer!

De Globale Finale

De DIAGEO WORLD CLASS™ Global Finals vinden 26 tot 29 september plaats in Miami, Florida. In die week komen de beste bartenders ter wereld samen om te strijden om de internationale titel WORLD CLASS™ Bartender of the Year. Wie volgt Japanner Michito Kaneko op als beste bartender van de wereld?

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.