Skip to main content

Diageo stelt de Singleton Tailfire en Singleton Sunray voor

By 19 June 2014December 26th, 2014Evenementen, Informatie, Nieuwe Releases, Nieuws
The Singleton Sunray & Tailfire ready to use in a Cocktail

Diageo stelt twee nieuwe malt whisky’s van The Singleton of Dufftown voor: de Singleton TAILFIRE en de Singleton SUNRAY. Opvallend is dat beide whisky’s geen jaartal aanduiding hebben op het label, maar eerder een omschrijving van het smaakpalet.


Het etiket van de Singleton Tailfire & Sunray is voorzien van een smaakindicatie en geen jaartal.

Het etiket van de Singleton Tailfire & Sunray is voorzien van een smaakindicatie en geen jaartal.

Smaak als referentie en niet de leeftijd

Als beginnen whisky drinker hoor je inderdaad vaak dat de oudere whisky’s veel beter van smaak zijn dan de jongere versies. Soms klopt dat, soms ook niet. Het gebeurt dan wel eens dat je redelijk wat geld neerlegt voor een whisky van 15 jaar of ouder, maar dat hij qua smaak niet zo schitterend is.

Om een beetje van de mythe “hoe ouder de whisky, hoe beter” af te raken werd dan ook beslist om geen leeftijd te plaatsen op het etiket van de Singleton Tailfire of de Singleton Sunray. Op het etiket staat echter wel een indicatie qua smaak. Geen slecht idee, al vind ik persoonlijk dat een combinatie van beiden nog beter zou zijn.

Maar goed, je hebt inderdaad meer aan smaak dan aan het jaartal natuurlijk.

Smaak is persoonlijk

Natuurlijk staat er enkel een indicatie op het label, want smaak, dat is nog altijd iets persoonlijk. Het spreekwoord zegt dan ook “des goûts et des couleurs, on ne discute pas!”

Het is niet omdat er “Virbrant – Fruity – Fresh” op het label van de Singleton Tailfire staat, of “Smooth -Honeyed – Intense” op dat van de Singleton Sunray, dat je het daar onmiddellijk mee eens moet zijn. Donald Colville de Global Malts Brand Ambassador van Diageo vatte het als volgt samen :

Tasting whisky is about what you remember not about what we tell you about the taste

Donald Colville (Global Malts Brand Ambassador Diageo) geeft een woordje uitleg

Donald Colville (Global Malts Brand Ambassador Diageo) geeft een woordje uitleg

Wijze woorden, moet ik eerlijk toegeven. Vaak merk ik dat immers zelf ook. Eerder deze week proefde ik nog een whisky sample waarbij ikzelf onmiddellijk moest denken aan de smaak van peperkoek. Toen ik alles had genoteerd las ik op de notities die bij de sample zaten “Spicy with flavours of pepper”. Smaken zijn dus relatief en kunnen verschillen van persoon tot persoon, en ook van situatie tot situatie.

Kies zelf hoe je het liefst van je whisky geniet

Zelf hou ik nog het meest van whisky zonder ijs. Een goeie cocktail met een Single Malt whisky moet echter ook kunnen! Ondertussen heb ik ook al kunnen ondervinden dat er best wel top gerechten kunnen bereid worden met whisky.

Tijdens de voorstelling van de Singleton Tailfire en de Singleton Sunray liet Donald Colville duidelijk merken dat iedereen het recht heeft om te genieten van zijn whisky op de manier die hij zelf verkiest. Is dat nu met ijs, met water, in een cocktail of hoe dan ook.

Donald vat het krachtig samen met :

Nobody has the right to tell you how you should enjoy you whisky except you!

Cocktails

De Singleton Tailfire 'A fruity Scotch'

De Singleton Tailfire ‘A fruity Scotch’

Dat zowel de Singleton Tailfire als de Singleton Sunray ook als basis kunnen dienen voor een lekkere cocktail, daar kregen we het levende bewijs van. Speciaal voor de Singleton Tailfire en de Singleton Sunray heeft Diageo immers twee heerlijke single malt whiskycocktails ontwikkeld. Twee van deze cocktails werden door Belgisch Topmixologist Ben Belmans (Bensbar) speciaal voor ons klaargemaakt.

Singleton Tailfire: A fruity Scotch

De Singleton Tailfire met zijn fruitig karakter, zoete vanillesmaak en toetsen van rode vruchten leent zich perfect voor deze cocktail. Het resultaat was dan ook een zoete fruitige cocktail.

Overheerlijk … meer kan ik er niet aan toevoegen.

Ingrediënten: 40 ml Singleton Tailfire, 20 ml vers citroensap, 25 ml witte druivensap, 10 ml suikerstroop, 2 verse zwarte bessen, 10 ml Créme de mure

Bereiding: Vermeng alle ingrediënten in een longdrink glas tezamen met geschaafd ijs en werk af met een takje munt en zwarte bessen

Singleton Sunray: Whisky Collins met honing

De Singleton Sunray 'Whisky Collins met honing'

De Singleton Sunray ‘Whisky Collins met honing’

De Singleton Sunray is dan weer een elegante whisky met aroma’s van honing, toetsen van zwarte bes en vanille. De keuze om die te gebruiken in een Singleton Sunray Whisky Collins met honing was dan ook een logisch gevolg.

Persoonlijk vond ik deze cocktail iets minder. Niet getreurd, de Fruity Scotch had mij immers al van mijn sokken geblazen

Ingrediënten: 40 ml Singleton Sunray, 15 ml Meadwine, 20 ml vers citroensap, 10 ml suikerstroop, sodawater

Bereiding: Breng alle ingrediënten behalve het sodawater samen in de cocktail shaker. Voeg ijs toe toe en schudt krachtig. Giet de cocktail in een hoog cocktailglas over een viertal ijsblokjes. Top het glas af met fris sodawater. Ter afwerking plaats je op het glas de gekrulde zeste van een sinaasappel.

Food Pairing

Speciaal voor deze gelegenheid hadden Guy Lippens (Chef Whiskguy) en Bernard Proot (chef cocolatier-patissier van DelRey) een aantal gerechten voor ons bereid. De gerechten kwamen tot stand op basis van foodpairing en foodcreation met Singleton Sunray en Singleton Tailfire.

Onder de creaties van Whiskguy zat een bijzonder lekkere tartaar van Sint Jacobsvruchten met mango en Singleton Sunray. De Singleton Sunray werd trouwens ook verwerkt in een wortelpuree met geglaceerde beenham.

Tartaar van Sint Jacobsvrucht met mango en Singleton Sunray

Tartaar van Sint Jacobsvrucht met mango en Singleton Sunray

De Singleton Tailfire werd dan weer gebruikt in een pastei van fazant met rozijnenbrood en een gelei van Singleton Tailfire. Een ander top gerecht was de cassoulet van eendebout waar ook de Singleton Tailfire in werd verwerkt.

Voor de kaasliefhebbers was er een perfecte foodpairing met kazen voorzien. De Singleton Sunray was een ideale match voor de Cabriogand Fenergiek (een kaas op basis van rauwe biologische getenmelk). De typisch Belgische geitenbrie, de Merlijnkaas, was dan weer te combineren met de Singleton Tailfire.

Bernard Proot, patissier-chocolatier van Del Rey ontwikkelde een lekker dessert met Singleton Tailfire en Singleton Sunray. Op het bord lagen onder andere panna cotta bolletjes van frambozen met Tailfire whisky op een bodem van boterganache met kaneel en Sunray whisky. Alsof dat nog niet lekker genoeg was, lag er ook een quenelle met Singleton Sunray op het bord die overgoten was met chocolade.

De Singleton Tailfire werd ook nog vermengd met een luchtige melkchocolademousse. Om alles af te werken lagen op het bord ook nog kleine met Singleton Tailfire geïmpregneerde brownies, een fijne melk chocoladeschijf, frambozencoulis en een macaron gevuld met een vanilleganache lichtjes besprenkeld met Singleton Sunray.

Mocht het water je nu nog niet in de mond staan, geen paniek … hier en daar nam ik een foto, zodat ook jullie even virtueel kunnen meegenieten.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.