Skip to main content

Devil’s Casks III – Double The Devil

Bowmore Devil’s Casks III, de derde en laatste whisky in The Devil’s Casks reeks van Bowmore is deze keer een NAS Botteling geworden. Wat wij ervan vonden? Wel … je leest het allemaal in deze proefnotities!

The Devil’s Casks III – Double The Devil

Bowmore Devil's Cask III Double the Devil

Bowmore Devil’s Cask III – Fles & Verpakking

Een tijdje terug lanceerde Bowmore de derde en laatste editie in The Devil’s Casks trilogie. Naar mijn mening tegelijkertijd een fantastische commerciele zet en een dikke middelvinger naar de ‘verzamelaars’ die de trilogie in handen willen hebben om ze zo snel mogelijk tegen woekerwinsten te verkopen. Waarom? Wel … de vorige twee flesjes hadden 10 jaar gerijpt op sherry vaten, van de laatste weten we enkel dat hij heeft gerijpt op First fill Oloroso & Pedro Ximenez sherry vaten. Hoe lang, dat weet alleen bowmore, want het is een NAS botteling geworden.

En waarom is dat nu een fantastische commerciële zet? Wel, iedereen die de eerste twee flesjes al in huis had, met het idee de trilogie volledig in huis te halen, is nu moreel wel verplicht om deze NAS botteling ook in huis te halen. Ook al staat hij totaal niet achter het NAS concept. En waarom het ook nog eens een dikke middelvinger is naar die ‘verzamelaars’ die hopen de collectie zo snel mogelijk aan woekerprijzen opnieuw te verkopen? Wel, de NAS botteling kost ook bijna 2 keer zo veel als de vorige botteling met leeftijd. Jammer dat wij, de whisky liefhebbers, nu ook het slachtoffer zijn van deze dubbele Bowmore FU! Ik kocht dus geen flesje, omdat ik ze er toch wel van wou proeven, en ik geen 260 euro wou uitgeven aan een NAS botteling. Gelukkig kon Alex mij voorzien van een weelderig sample.

Proefnotities

Bowmore Devil's Cask III Double the Devil

Bowmore Devil’s Cask III Double the Devil

  • *Neus*: noten, lichte eik, rode bosbessen, lichte vanille, ananas, banaan, een vleugje amandelen en een lichte rook. Naarmate de whisky wat langer in het glas heeft kunnen ademen komen de rokerige toetsen meer naar boven.
  • *Smaak*: mijn eerste indruk was redelijk olieachtig en stroperig van textuur en deed mij een klein beetje aan marsala denken. Een mond vullende rokerige stroop. Vers gebakken broodpudding (ja, ik ben daar weer met de broodpudding), smeuïg, zoet, wat rozijntjes, lichte chocolade toetsen, met opnieuw wat rode bessen en frambozen.
  • *Finish*: De mond vullende ervaring was ook in de finish duidelijk, een portie eik, noten en een mooie rokerige afdronk.

Onze mening

Toegegeven, de dubbele middelvinger en de NAS zorgden voor wat vooroordelen. Die bleken toch wat onterecht te zijn. De Devil’s Casks III is immers een heel lekkere whisky geworden met een heel lekkere en mooi volle smaak. Zou ik er 260 euro aan uitgeven? Neen … totaal niet! Maar dat komt dan vooral omdat ik niet achter het NAS concept sta. Had ik 260 euro uitgegeven voor een Bowmore Devil’s Casks III met een leeftijd van 10 jaar? Ik denk het ook niet! Voor die prijs verwacht ik om de een of andere reden toch al een iets ‘oudere’ whisky. Sorry, maar zo werkt mijn brein nu eenmaal. Als je weet dat je voor 160 euro al een lekkere Ierse whisky van 21 jaar kan kopen, dan heb ik het lastig om 260 euro uit te geven voor een whisky van 10 jaar. Staat er geen leeftijd op, dan heb ik het nog moeilijker.

Dat neemt echter niet weg dat mijn NAS voordelen dus onterecht waren. Ik heb genoten van de Devil’s Casks III. Meer nog … mocht de gelegenheid zich voordoen zou ik nog wel eens van een glaasje genieten op een of andere tasting of een festival. Om die reden zou ik dan ook Alex nog eens willen bedanken om mij een sample te bezorgen van deze toch wel lekkere whisky.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.