Skip to main content

De smart bottle van Diageo en Thinfilm

Johnnie Walker Smart Bottle en de bijhorende smartphone app.

Diageo en Thinfilm stelden op het Mobile World Congres in Barcelona hun Smart Bottle of Slimme Fles voor. Aangezien ik voor Tech45 en Lookit toch ter plaatse was ging ik een kijkje nemen.

Hoe werkt de Smart Bottle?

Johnnie Walker Smart Bottle met gebroken NFC Tag.

Johnnie Walker Smart Bottle met gebroken NFC Tag.

Waarschijnlijk denken veel mensen dat de fles allerhande bijkomende mogelijkheden heeft. Helemaal correct is dat echter niet. De fles in kwestie wordt voorzien van een label of etiket waar een sensor in zit verwerkt. Deze sensor wordt ook wel eens een NFC tag of Near Field Communication tag genoemd. Kom je met een toestel, met NFC mogelijkheden, in de buurt van de NFC tag, dan kan je informatie van deze NFC tag ontvangen. In principe is het dus een smart label en geen smart bottle.

Het label, of de NFC Tag, is best wel dun en heeft een aantal bijkomende mogelijkheden. Zo kan de sensor detecteren of het label, en dus ook de NFC tag gescheurd is. Op die manier weet je dus of de fles al dan niet werd geopend.

Het voordeel van de NFC tag ten opzicht van de traditionele QR code is natuurlijk het gebruikersgemak. Een QR code inscannen kan immers nogal onhandig zijn. Bij de NFC tag volstaat het om met je NFC smartphone (of ander NFC toestel) in de buurt van de NFC tag te komen en zo de informatie uit de NFC tag te lezen. Een applicatie op je smartphone kan op basis van die informatie bijkomende handelingen uitvoeren.

Eigenlijk kan je het goed vergelijken met de sensoren die in winkels gebruikt worden om diefstal tegen te gaan. Een sensor wordt op een product gekleefd, en gescand aan de kassa. Kom je met een niet gescande sensor voorbij de ‘scanners’ aan de uitgang van de winkel, dan gaat er een belletje rinkelen. Nog een ander voordeel is dat deze sensoren werken op basis van een bepaalde radio frequentie en geen batterij nodig hebben.

Wat is de bedoeling van een Smart Bottle?

Wel, het kan hier alle richtingen uitgaan natuurlijk. Diageo wil op die manier onder andere de koop ervaring van de consument verbeteren. Een gescheurde of gebroken sensor in de winkel zou kunnen aanduiden dat de fles reeds werd geopend en dat je ze beter in de rekken laat staan.

Natuurlijk kan de informatie in de NFC tags ook voor andere zaken gebruikt worden. Die gegevens laten immers toe om een zending van flessen te volgen in de supply chain. Is er een probleem met een bepaalde batch van flessen, dan kan de locatie van die flessen perfect achterhaald worden.

Welke mogelijkheden biedt een Smart Bottle nog?

Johnnie Walker Smart Bottle en de bijhorende smartphone app.

Johnnie Walker Smart Bottle en de bijhorende smartphone app.

De technologie kan natuurlijk voor veel meer gebruikt worden. Zo zou Diageo de informatie kunnen gebruiken om bij het scannen van de NFC tag meer gepersonaliseerde info naar je toe te sturen. Heb je bijvoorbeeld al merk X en Y gescand, dan zou Diageo die informatie kunnen gebruiken om merk Y aan te raden. Een beetje zoals de ‘other readers also bought …’ die Amazon gebruikt.

Ook gegevens zoals de herkomst van de fles, de datum van distillatie en van botteling en andere zaken kunnen in de NFC tag geprogrammeerd worden. Gegevens m.b.t. de rijping, de gebruikte vaten, … kortom alle info die op het label staat (en meer) zou in de NFC tag verwerkt kunnen worden.

De Smart Bottle zou ook gebruikt kunnen worden om meer commerciële berichten op je smartphone te laten verschijnen. Scan je een fles whisky, dan zou de bijhorende smartphone app je kunnen vertellen dat er een korting is bij aankoop van 3 flessen. Eventueel zelfs recepten voor cocktails of gerechten met de whisky voorstellen.

Wanneer kunnen we de Smart Bottle in de winkel zien?

Johnnie Walker Smart Bottle met NFC Tag.

Johnnie Walker Smart Bottle met NFC Tag.

Ik sprak op het Mobile World Congres even met de mensen van het Noorse bedrijf Thinfilm. Zij wisten mij te vertellen dat de NFC tags gebruik maken van hun OpenSenseâ„¢ technologie. Het is die technologie die onder andere gebruikt wordt om te detecteren of de NFC tag al dan niet werd gescheurd.

Hun plan is om jaarlijks miljarden van deze labels te gaan drukken. Hun markt beperkt zich immers niet alleen tot whisky flessen, want de technologie kan ook gebruikt worden op verpakkingen van andere voedingsmiddelen.

De eerste tags zullen later dit jaar reeds gedrukt worden. Wanneer we de eerste echte slimme fles of Smart Bottle in de rekken zullen zien, daar kon niemand echt op antwoorden.

En of wij als consument daar nu op zitten te wachten … dat is een totaal andere vraag.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.