Skip to main content

De beste whiskies van 2016!

By 17 January 2017January 19th, 2017Informatie
De beste whiskies van 2016

Januari … dan moet er toch een lijstje komen met de beste whiskies van 2016 verschijnen, niet? Wel … daar gaan we dan …

Hoe werden de beste whiskies van 2016 geselecteerd?

Ok, ik geef het toe, ik ben nogal laat met mijn lijstje van de beste whiskies van 2016. Heel veel bloggers en whisky kenners publiceren dat lijstje immers op het einde van het jaar. Ikzelf ben van mening dat je onmogelijk een lijstje van de beste whiskies van 2016 kan publiceren zonder dat het jaar voorbij is! Je weet immers nooit wat je nog op oudejaarsavond zal proeven!

Maar goed … hoe werd het lijstje samengesteld? Wel … ik nodigde gedurende het ganse jaar een panel hoogopgeleide whisky experten uit! Jammergenoeg kon niemand zich vrijmaken en moest ik dus alles zelf in mijn eentje gaan doen. Met andere woorden … het lijstje is een opsomming van wat ik persoonlijk de beste whiskies vond die ik in 2016 heb mogen proeven. En niet gevreesd, er zit voor elk wat wils in het lijstje, want ook dit jaar heb ik mogen waarnemen dat leeftijd en prijs weinig invloed hebben op wat ik zelf lekker vind.

De enige criteria waren … ik moest de desbetreffende whisky in 2016 geproefd hebben, en ik moest hem lekker vinden. Omdat ik in 2016 best wel veel whisky’s heb kunnen proeven, werd het dan ook een serieuze opdracht.

Het lijstje met de beste whiskies van 2016

Ik kon onmogelijk voor alles een categorie voorzien, en dus heb ik geprobeerd om de winnaars in 3 segmenten onder te verdelen. Enerzijds is er het segment onder de 100 euro, dan het segment 100 a 200 euro en als laatste … de rest. Mijn selectie is vooral gebaseerd op de whisky’s die ik in dat segment het beste vond op basis van prijs en kwaliteit. Voor mijn part zijn dat dan ook de whisky’s die de “Whisky with Friends Awards 2016” hebben gewonnen, mocht die prijs echt bestaan natuurlijk.

In de categorie “Voor die prijs koop ik er twee”

In het segment “Voor die prijs doe je er zonder twijfelen twee mee … of drie …” is de Finlaggan Port Finish als topper uit de bus gekomen. Een heel lekkere whisky voor een heel zacht prijsje. Ben je, net zoals ik, fan van de combinatie Port en Peat, dan is deze whisky zeker iets voor u!

De Finlaggan Port Finish is een heel lekkere whisky aan een meer dan betaalbare prijs. Voor dat geld zou je er zo twee of drie meenemen.

De Finlaggan Port Finish is een heel lekkere whisky aan een meer dan betaalbare prijs. Voor dat geld zou je er zo twee of drie meenemen.

 

De runner-up hier moet dit jaar beslist de Gordon & MacPhail Bunnahabhain Peated 8 Years Old geweest zijn. Een jonge en atypische Bunnahabhain met de nodige vanille toetsen, fruitig en toch een mooie, maar niet overheersende Peat.

In de categorie “Iets duurder, maar nog steeds betaalbaar”

Bekijken we het net iets duurdere, maar nog betaalbaar segment, dan komen we bij een whisky die mij dit jaar echt enorm heeft verrast. Een iets oudere whisky, van een voor mij iets minder bekende distilleerderij. We hebben het hier namelijk over de Ben Nevis 20 Years Old uitgebracht door The Nectar ter gelegenheid van hij 10de verjaardag. Gebotteld op 47,6% ABV was deze whisky voor mij toch de verrassing van 2016, en waarschijnlijk mijn favoriet. Waarom er nog geen proefnotities van verschenen? Wel … ik heb de slechte gewoonte om mijn proefnoties pas te schrijven bij de laatste 2 of 3 drams uit mijn fles. Nu … deze fles kocht pas eind augustus bij Proof in Gent en er zit wel nog wat reserve in 🙂

De whisky die mij het meest heeft verrast in 2016 moet deze Ben Nevis 20 Years Old zijn, gebotteld ter gelegenheid van de 10de verjaardag van The Nectar

De whisky die mij het meest heeft verrast in 2016 moet deze Ben Nevis 20 Years Old zijn, gebotteld ter gelegenheid van de 10de verjaardag van The Nectar

Een runner-up hier? Jammergenoeg eentje waar ik misschien net iets te weinig van genoten heb. Een whisky die ik bij Bijou in Antwerpen heb kunnen proeven. Een Asta Morris Imperial 1995 Signatory botteling. Verdomd lekker … alleen jammer dat ik die avond al een paar andere zaken had gedronken. Had ik geweten dat we nog bij Bijou zouden belanden, dan had ik misschien gewacht en daar een tweede Imperial 1995 besteld om in detail ervan te genieten. Ook van deze whisky … geen proefnotities … Proefnotities schrijf ik immers thuis waar ik op mijn gemak en zonder invloeden van buitenaf kan schrijven.

De Signatory Imperial 18 Years Old van Asta Morris

De Signatory Imperial 18 Years Old van Asta Morris

Voor een keer ga ik er ook nog eens een derde bij halen. Eentje die misschien tussen de twee categorieën valt. Ik had immers het geluk om eindelijk een flesje uit mijn geboortejaar op de kop te kunnen tikken aan een nog betaalbare prijs. Het resultaat? Een 21 jaar oude Speyburn van Gordon & MacPhail. Gedistilleerd in 1971 en gebotteld in 1992. Net zoals ikzelf op die leeftijd heeft de whisky eerst toch een aantal minuutjes rust nodig eer je van zijn fantastisch karakter en body kan waarderen.

Speciaal voor mijn 45ste verjaardag ... een Speyburn 1971 van Gordon & MacPhail

Speciaal voor mijn 45ste verjaardag … een Speyburn 1971 van Gordon & MacPhail

In de categorie “Ik had het geluk hiervan te mogen proeven”

Als laatste wil ik ook even stilstaan bij het segment “Ik heb het geluk gehad deze te kunnen proeven”, wat voor mij persoonlijk ook nog altijd een beetje gelijk staat aan de categorie “Te duur voor mijnen porte monaie”, dan waren er dit jaar twee grote uitschieters. Enerzijds was er de fenomenale Benromach 35 years old. Een whisky waar je best even bij gaat neerzitten en rustig van gaat genieten. Voor mijn part mag er hier zelfs een sigaar bij aangestoken worden en de open haard wat aangewakkerd worden. Een topper, maar … eeu … mijn budget was op 🙂

Benromach 35 Years Old

Benromach 35 Years Old

De runner-up in die categorie moet de Saint Magdalene 1980 geweest zijn die ik bij Geert De Bolle heb kunnen proeven. Een 15 jaar oude Saint Magdelene, gedistilleerd in 1980 en gebotteld in 1995 uit de Gordon & MacPhail Centenary Reserver collectie. Fenomenaal! Als is de kans heel klein dat ik die laatste twee whisky’s ooit nog zal kunnen proeven vrees ik.

Saint Magdalene 1980 uit de Centenary Reserve collectie van Gordon & MacPhail

Saint Magdalene 1980 uit de Centenary Reserve collectie van Gordon & MacPhail

Eervolle vermeldingen

Een Beste Whiskies van 2016 lijstje hoort kort te zijn, en dus werd het beperkt tot 6 whisky’s. Natuurlijk proefde ik in 2016 tal van lekkers, maar ergens moest ik een keuze maken. Whisky’s die mij nog zijn bijgebleven in 2016 waren de Redbreast Lustau Edition, de Jameson Caskmates, de Teeling Galway Bay Stout Cask, de Johnnie Walker Green Label, de Ardmore 1996 van Gordon & MacPhail, een 37 jaar oude Port Dundas van Douglas Laing, een vintage 1975 Jura, een 21 jaar oude Glen Garioch van Douglas Laing en de Laphroaig Brodir natuurlijk!

Wat waren jullie toppers van 2016?

Wat ik nu ook eens van jullie zou willen horen is wat jullie de beste whiskies van 2016 vonden? Geef jullie top 3 gerust even door in de comments onder deze post. Een woordje uitleg erbij mag, maar hoeft niet noodzakelijk. Wie weet kunnen we op basis van jullie inzendingen wel een winnaar in de categorie “Publieksprijs” kiezen 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.