Skip to main content

Catto’s Rare Old Scottish – Proefnotities

Catto's Rare Old Scottish blended whisky

Vorig jaar had ik het al aangegeven en dus starten we het nieuwe jaar met een blended whisky. Als eerste in die reeks … de Catto’s Rare Old Scottish!

Blended Whisky???

Ja … ik had beloofd om ook wat meer aandacht te schenken aan blends, en belofte maakt schuld! Waarom? Wel, om de eenvoudige reden dat ik persoonlijk vind dat er soms nogal minachtend gereageerd wordt t.o.v. blends en blends vaak ook onder gewaardeerd worden. Persoonlijk vind ik dat bizar want er zijn ook heel wat lekkere blends, en ze zijn vaak nog heel betaalbaar ook!

Natuurlijk zijn ook hier tal van verschillen. De ene blended whisky is lekkerder dan de andere, heeft langer gerijpt dan de andere, net zoals bij Single Malt Whisky natuurlijk. Waarom er dan zo weinig over blends verteld wordt, weet ik niet. Tenslotte is het overgrote deel van de whisky productie bestemd voor de blends. Zelf hou ik van whisky … of dat nu een single malt of een blended whisky is, dat vind ik eerder bijzaak, zolang ik het maar lekker vind. Maar goed … laten we de reeks van blended whisky’s maar starten met de Catto’s Rare Old Scottish …

Catto’s Rare Old Scottish

Catto's Rare Old Scottish - Blended Whisky - Fles en verpakking.

Catto’s Rare Old Scottish – Blended Whisky

De basis van Catto’s Rare Old Scottish is oud … heel oud. Naar verluidt zou de legendarische James Catto in 1861 de Catto’s Rare Old Scottish Highland scotch hebben gelanceerd.

James Catto had een winkel in zijn thuisstad Aberdeen en wist van daaruit te genieten op de economische bloei van de internationale haven. In die tijd had hij ook goede connecties met de stichters van de P&O en White Start rederijen. Zo duurde het ook niet lang voor Catto’s de meest geschonken blend werd op tal van glamoureuze trans atlantische cruises.

James Catto zelf stierf in 1908 op 79 jarige leeftijd. Uiteindelijk kwam James Catto and Co in 1990 in handen van Inver House Distillers Ltd. In 2015 kreeg het merk een nieuwe Brand Design, maar de whisky zelf zou nog altijd het originele recept volgen.

De blend zelf, die vaak ook wel de “Artisan Blend” wordt genoemd, bestaat natuurlijk ui een mix van malt en graan whiskies. In de blend zouden wel achttien malt whisky’s en drie graan whisky’s verwerkt zitten (volgens Scotchwhisky.net). De nabijheid van de Speyside en Highland whisky regio heeft natuurlijk een invloed op het smaakprofiel van Catto’s Rare Old Scottish blended Scotch whisky.

Proefnotities

  • Kleur: Honinggeel …
  • Neus: Een zachte en frisse neus met lichte citrus.
  • Smaak: Licht, fruitig met toch een zachte bittere graan toets.
  • Afdronk:Net zoals de neus had ik een zachte en frisse afdronk. Misschien iets te vluchtig of te kort, maar best aangenaam.

Onze mening

De Catto’s Rare Old Scottish blended Scotch whisky bestaat al jaren … De Catto’s Rare Old Blended Whisky is dan ook een typische volwassen blended whisky, maar dan met dat ietsje meer smaak.

Is het een whisky die je moet mengen met Cola of in een cocktail moet gebruiken? Wel … als dat de manier is waarop jij persoonlijk van whisky kan genieten, dan zal ik je niet tegen houden. Ikzelf vond de whisky goed genoeg om gewoon puur te drinken. Een zachte en lichte whisky die makkelijk als aperitief kan dienen. Een aangename blend om te drinken en ook om van te genieten.

Voor de prijs hoef je het ook al niet te laten. Voor om en bij de 20 euro kan je bij Geert De Bolle van The Whisky House in Affligem al een flesje bestellen. En laat hem maar gerust weten dat je via Whisky with Friends bij hem terecht bent gekomen …

Nog even meegeven dat het sample van de Catto’s Rare Old Scottish beschikbaar werd gesteld door Geert De Bolle van The Whisky House. Dat neemt niet weg dat wij bij Whisky with Friends volledig onze eigen mening en proefnotities met jullie kunnen delen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.