Skip to main content

Caractère by Leffe – Bier met Whisky aroma’s

By 17 March 2017Nieuws
Caractère by Leffe

Gisteren was ik te gast in de Abdij van Onze Lieve Vrouw van Leffe in Dinant voor de voorstelling van Caractère by Leffe. Een nieuw bier in het Leffe assortiment met een unieke whisky invloed.

Caractère by Leffe

Leffe als bier kennen we ondertussen wel allemaal. Maar bij A.B. Inbev durven ze ook wel eens experimenteren om zo een nieuw product te lanceren. In het Leffe gamma kregen we gisteren het resultaat van zo een experiment te proeven, namelijk Caractère by Leffe!

De place to be ... Abbey Notre-Dame de Leffe

De place to be … Abbey Notre-Dame de Leffe

Wat is de link met Whisky?

Tja … dit zou Whisky with Friends niet zijn, mocht er geen link zijn tussen de Caractère by Leffe en de whisky wereld. Het zit namelijk zo …

Het bier van Leffe werd gedurende 4 weken lang gematureerd met houtsnippers. Die houtsnippers werden echter voorheen gedrenkt in Schotse whisky! Het resultaat is een stevige, fruitige Leffe die toch wel duidelijke invloeden van whisky heeft in de smaak.

De drie wijzen houden als in de gaten tijdens een Caractère de Leffe voorstelling.

De drie wijzen houden als in de gaten tijdens een Caractère de Leffe voorstelling.

De snippers van eikenhout werden dus een poosje gedrenkt in een Schotse whisky. Welke whisky konden we niet achterhalen. Het enige wat ons werd prijsgegeven was dat het over een ‘blend’ van drie verschillende Schotse whisky’s gaat die elk minstens 3 jaar oud zijn. Ik heb nog geprobeerd te achterhalen of het nu over een blended Whisky ging, of dat de houtschilfers in drie verschillende whisky’s werden gedrenkt, maar daar kreeg ik niet onmiddellijk een antwoord op. Hoe de houtschilfers nu in de whisky werden gedrenkt … daar ben ik ook niet veel wijzer uit geworden.

Het enige wat mij nog werd meegedeeld is dat het een fase was van vallen en opstaan. Na een poosje werd duidelijk dat de houtsnippers zo’n 2 volle weken nodig hadden om voldoende whisky aroma’s op te nemen om die dan later af te kunnen geven aan de Caractère by Leffe.

Zelfs meneer de pater luistert aandachtig naar de Caractère de Leffe voorstelling

Zelfs meneer de pater luistert aandachtig naar de Caractère de Leffe voorstelling

Na hun verblijf in de whisky werden de houtsnippers gedroogd en aan het bier toegevoegd. Na ongeveer vier weken hebben de houtsnippers genoeg whisky-aroma’s doorgegeven aan het bier. Het resultaat … Caractère by Leffe.

Zijn er invloeden van Whisky in de smaak van Caractère by Leffe?

Ik had het geluk om de Caractère by Leffe al te kunnen proeven. In de neus kon ik niet onmiddellijk invloeden van hout of whisky opmerken. Het bier leent zich uitstekend tot degustaties en food pairing, en van dat laatste waren wij ook getuige.

Kalfswang met mais, groentjes en een sausje op basis van whisky met een glaasje Caractère de Leffe

Kalfswang met mais, groentjes en een sausje op basis van whisky met een glaasje Caractère de Leffe

Ik informeerde ook even bij de paters die aanwezig waren om te horen wat zij ervan vonden. Een van hen wist mij te vertellen dat hij eigenlijk geen bierdrinker was, maar dat de smaak hem wel kon bekoren. Een tweede pater vatte het samen met de wijze woorden “Het is geen rechtlijnige smaak maar eerder een kronkeling langs verschillende invloeden”. Eigenlijk vond ik dat perfect samengevat wat ik ervan vond …

Prijs en beschikbaarheid

Van de Caractère by Leffe zijn slechts 50.000 flessen beschikbaar gij een beperkt aantal horeca zaken en bier speciaalzaken. Over welke zaken het ging was voorlopig nog niet duidelijk. Caractère by Leffe wordt in mei verwacht voor een adviesprijs van 18 euro voor een 50 cl fles. Voor de geinteresseerden nog even meegeven dat de Caractère by Leffe een stevig bier is op 9% ABV!

Foto’s zijn deze keer gewoon genomen met een smartphonem de Huawei P10 … het is maar dat je het weet 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.