Skip to main content

Caol Ila 2004 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

By 7 April 2017April 10th, 2017Caol Ila, Islay, Proefnotities, Schotse Whisky
Caol Ila 2004 - Gordon & MacPhail

In de reeks The Wood Makes the Whisky van Gordon & MacPhail, proeven we vandaag eens een Caol Ila 2004!

De Caol Ila Distilleerderij

De Caol Ila Distilleerderij ligt eigenlijk nabij Port Askaig op Islay. De naam van de distilleerderij is blijkbaar afgeleid uit het Gaelic en betekent “Sound of Islay” of voor de puristen “Islay Strait”. Dat laatste lijkt niet onlogisch gezien de Caol Ila distilleerderij vlak aan de (zee)straat light tussen Islay en Jura.

De Caol Ila distilleerderij werd in 1846 opgestart, maar kende een niet zo succesvolle geschiedenis. In 1854 nam Norman Buchanan, toenmalige eigenaar van de Isle of Jura distillery, het bedrijf over. Er blijkt zelfs een link te zijn met Lagavulin en Laphroaig. Volgens bronnen zou in de jaren 1870 Duncan Johnson de distillery manager geweest zijn, de neef van John Johnston (Lagavulin) en family van de Laphroaig Johnsons.

In het begin van de twintigste eeuw veranderde de distilleerderij nog een aantal keren van eigenaar. Zo was er o.a. de Caol Ila Distillery Company, The Distillers Company en de Scottish Malt Distillers Ltd. Tijdens de tweede wereldoorlog sloot de distileerderij van 1942 tot 1945 de deuren. In de periode daarna werd er nog volop whisky gedistilleerd tot in 1972. In dat jaar werden alle gebouwen vernield om plaats te maken voor een grotere distilleerderij. De productie werd in 1974 opnieuw opgestart en ondertussen is de distilleerderij een onderdeel van de Diageo groep.

De Caol Ila distillery produceert een van de lichtste whisky’s op Islay. De geturfde whisky wordt vooral gebruikt in de blends van Johnnie Walker en Black Bottle. Volgens bepaalde bronnen vormt dat zelfs bijna 95% van de totale productie van de Caol Ila distilleerder!

Connoisseurs Choice

In het midden van de jaren 1960 bracht Gordon & MacPhail een reeks van single malts uit onder het Connoisseurs Choice merk. In die tijd waren veel van de whisky’s onder dat label niet beschikbaar als Single Malt. Vandaag de dag probeert Gordon & MacPhail die traditie verder te zetten onder het Connoisseurs Choice label. The Connoisseurs Choice is dan ook een reeks van exclusieve single malt whiskies die door menig liefhebber gegeerd wordt!

Caol Ila 2004 – Gordon & MacPhail

Deze Caol Ila heeft gedurende 12 jaar gerijpt op first fill en refill bourbon vaten, waardoor de rokerige spirit toch ook een zoet en fruitig karakter kreeg. De whisky werd gebotteld op 46% ABV.

Caol Ila 2004 - Gordon & MacPhail - Oude verpakking

Caol Ila 2004 – Gordon & MacPhail – Oude verpakking

Proefnotities

  • Neus: BBQ Time !!! Neen, echt … de neus is zeer aromatisch, gerookt spek en andere vleessoorten die rustig op de BBQ liggen te bakken zeg maar. Een lichte invloed van gekonfijt fruit en in de achtergrond een vleugje munt / eucalyptus.
  • Smaak: Een iets ‘dikkere’ textuur in de mond en dus een ietwat dikkere mondvulling. Deed mij ook zo een beetje denken aan After Eight (chocolade / munt) en die halve maan snoepjes met wat chocolade en sinaasappel. Een vleugje vanille en rijpe vruchten (vooral banaan en mango) zorgen voor een uitstekend ‘mondgevoel’ zoals dat dan zo mooi verwoordt wordt. Ik hou het bij “Prima Smaak”! Oh … en voor het geval je twijfelt … JA … ook in de smaak is het rokerige karakter duidelijk merkbaar, denk maar aan dat stukje net aangebrande brochette dat net iets te lang op diezelfde BBQ heeft gelegen.
  • Finish: Een mooie lange afdronk die tegelijk best kruidig en rokerig is. Zoals mening whisky liefhebber zou zeggen “Eentje die aan het tandvlees blijft plakken” en waar ik zelfs aan zou toevoegen “zelfs tot de volgende morgen”

Onze mening

Met het BBQ seizoen in het vooruitzicht, is dit een van de whisky’s die er zeker bij moet zijn. Na een heerlijke BBQ nog even nagenieten op een zonnig terrasje met deze heerlijke Gordon & MacPhail Caol Ila 2004 … het water komt mij nu al in de mond.

Wil je weten waar je deze Caol Ila 2004 van Gordon & MacPhail kan kopen en aan welke prijs? Dan informeer je best even bij Eric Vermeire van Whisky Warehouse. Hij laat je met plezier weten waar je hem nog op de kop kan tikken. Bij de collega’s van Bestwhisky.be kan je hem alvastonline nog op de kop tikken voor net geen 60 euro!

Met dank aan de mensen van Gordon & MacPhail om ons een sample van deze whisky op te sturen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.