Skip to main content

Caol Ila 2000 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

Caol Ila 2000 - Gordon & MacPhail - Connoisseurs Choice

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens een proefnotitie schreef … hoog tijd dus om daar iets aan te doen. Vandaag is de Caol Ila 2000 uit de Connoisseurs Choice van Gordon & MacPhail aan de beurt.

De Caol Ila Distilleerderij

De Caol Ila Distilleerderij ligt eigenlijk nabij Port Askaig op Islay. De naam van de distilleerderij is blijkbaar afgeleid uit het Gaelic en betekent “Sound of Islay” of voor de puristen “Islay Strait”. Dat laatste lijkt niet onlogisch gezien de Caol Ila distilleerderij vlak aan de (zee)straat light tussen Islay en Jura.

De Caol Ila distilleerderij werd in 1846 opgestart, maar kende een niet zo succesvolle geschiedenis. In 1854 nam Norman Buchanan, toenmalige eigenaar van de Isle of Jura distillery, het bedrijf over. Er blijkt zelfs een link te zijn met Lagavulin en Laphroaig. Volgens bronnen zou in de jaren 1870 Duncan Johnson de distillery manager geweest zijn, de neef van John Johnston (Lagavulin) en family van de Laphroaig Johnsons.

In het begin van de twintigste eeuw veranderde de distilleerderij nog een aantal keren van eigenaar. Zo was er o.a. de Caol Ila Distillery Company, The Distillers Company en de Scottish Malt Distillers Ltd. Tijdens de tweede wereldoorlog sloot de distilleerderij van 1942 tot 1945 de deuren. In de periode daarna werd er nog volop whisky gedistilleerd tot in 1972. In dat jaar werden alle gebouwen vernield om plaats te maken voor een grotere distilleerderij. De productie werd in 1974 opnieuw opgestart en ondertussen is de distilleerderij een onderdeel van de Diageo groep.

De Caol Ila distillery produceert een van de lichtste whisky’s op Islay. De geturfde whisky wordt vooral gebruikt in de blends van Johnnie Walker en Black Bottle. Volgens bepaalde bronnen vormt dat zelfs bijna 95% van de totale productie van de Caol Ila distilleerder!

Connoisseurs Choice

In het midden van de jaren 1960 bracht Gordon & MacPhail een reeks van single malts uit onder het Connoisseurs Choice merk. In die tijd waren veel van de whisky’s onder dat label niet beschikbaar als Single Malt. Vandaag de dag probeert Gordon & MacPhail die traditie verder te zetten onder het Connoisseurs Choice label. The Connoisseurs Choice is dan ook een reeks van exclusieve single malt whiskies die door menig liefhebber gegeerd wordt!

Onlangs kreeg het volledige gamma van Gordon & MacPhail een rebranding met nieuwe flessen, verpakkingen en een duidelijker label.Va

Caol Ila 2000 – Gordon & MacPhail

De Call Ila 2000 van Gordon & MacPhail is een van de whisky uit de Connoisseurs Choice reeks met de nieuwe labels. In 2000 ging de whisky op een first fill bourbon vat en in 2018 werd hij gebotteld dop 57,5 % ABV.

Caol Ila 2000 - Gordon & MacPhail - Connoisseurs Choice

Caol Ila 2000 – Gordon & MacPhail – Connoisseurs Choice

Proefnotities

  • Neus: Vanille, gedroogd gras of misschien zelfs eerder duingras, honing, leder, wat hout en een lichte rokerigheid. Eigenlijk had ik van een Caol Ila iets meer turfrook verwacht, maar het blijft eerder subtiel. Na een poosje in het glas merk je duidelijk wel dat de turfrook zich verder ontwikkelt en beter tot zijn recht komt.
  • Smaak: De turfrook is duidelijk merkbaar in de smaak, samen met een kruidige en florale toets. Er was ook een olieachtige en zoete ondertoon te merken. Om de een of andere reden had ik zo iets van ‘cuberdons’ … maar dan de vulling vooral … dat en de (donker) bruine suiker die we als kind soms op de pasta deden. Honing, rijpe bananen, nougat en havermout kwamen ook spontaan bij mij op.
  • Finish: De smaken die je in de mond hebt evolueren langzaam tot een krachtige afdronk. Ik vermoed dat het hogere alcohol gehalte hiermee te maken wat. Het olieachtige zoete dat ik in de smaak had bleef lang in de mand en ‘aan de tanden’ plakken. En iets wat ik vaak heb bij Caol Ila is het BBQ gevoel van ribbetjes of spek dat even op de BBQ heeft liggen grillen … dat gevoel had ik opnieuw in de afdronk.

Onze mening

Met het veel te warme weer van een aantal weken terug werd er net iets minder aan BBQ gedacht dan andere jaren (bij ons toch), maar deze Caol Ila 2000 van Gordon & MacPhail zou opnieuw uitstekend passen bij een lekkere BBQ of zelfs een lekkere Chocolademousse. Ik zou zelfs durven zeggen dat dit een van de betere Caol Ila bottelingen is die ik heb geproefd. Een aanrader!

Wil je weten waar je deze Caol Ila 2000 van Gordon & MacPhail kan kopen en aan welke prijs? Dan informeer je best even bij Eric Vermeire van Whisky Warehouse. Hij laat je met plezier weten waar je hem nog op de kop kan tikken. Gezien het heir over een Single Cask gaat zal hij waarschijnlijk snel uitgeput zijn.

Met dank aan de mensen van Gordon & MacPhail om ons een sample van deze whisky op te sturen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.