Skip to main content

Blackpitts, Teelings eerste Peated Single Malt!

Blackpitts - Teelings Peated Single Malt Whiskey

Blackpitts is de tweede release die uit de nieuwe Teeling Distilleerderij in Dublin komt, en zet de toch wel onconvnetionele aanpak van Teeling verder in de categorie van de Ierse Whiskey verder te zetten.

Blackpitts

Teeling Blackpitts, Peated Single Malt Whiskey
Teeling Blackpitts,
Peated Single Malt Whiskey

Met enige trots kondigt Teeling dus Blackpitts aan, wat tevens hun eerste Peated Single Malt is. Hiermee bouwt Teeling verder op hun reputatie van het maken van unieke en interessante expressies van Ierse Whiskey. Blackpitts sluit zich aan bij het het toch wel heel beperkte aanbot van Ierse Peated Single Malt. Hiermee blaast Teeling ook een oude tradie terug nieuw leven in, waarbij turfrook wordt gebruikt tijdens het mouten van de gerst. Vroeger werd deze praktijk op grote schaal toegepast in Ierland, en vooral voordat steenkool breder beschikbaar werd.

Natuurlijk is de naam geïnspireerd door het oude oude Blackpitts-gebied net achter de nieuwe Teeling Whisky-distilleerderij in Newmarket in het oude Liberties-gebied van Dublin City, Het gebied was immers synoniem voor verschillende mouterijen. Blackpitts was van oudsher de thuisbasis van enkele van de grootste gerstmouterijen in Ierland. Door rook van turf die gebruikt werd om de gerst te drogen tijdens het moutproces, produceert de resulterende geturfde mout een onderscheidend rokerig smaakprofiel, wat de handtekening is van een Peated Single Malt.

Tripple Distrillation

Wat Teeling Blackpitts echter zo uniek maakt, is het drievoudige distillatieproces, dat een deel van het medicinale karakter vermindert en de meer kenmerkende rook van de barbecue laat verschijnen. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de kenmerkende innovatieve vatrijping van Teeling met behulp van zowel ex-bourbon- als ex-Sauternes-witte wijnvaten, die vervolgens worden gebotteld op 46% zonder chill-filtratie om een ​​echt andere en unieke expressie van Teeling en Irish Whiskey te produceren.

De inspiratie voor het gebruik van deze vaten kwam van een eerdere botteling van Teeling 24-Year-Old Single Malt, die in 2019 bij de World Whisky Awards werd uitgeroepen tot ‘World’s Best Single Malt’.

De combinatie van het eeuwenoude moutproces waarbij rook uit turf wordt gebruikt om de gemoute gerst te drogen in combinatie met de drievoudige distillatie in onze distilleerderij in Dublin, levert een zeer unieke Teeling Whisky op. Hoewel deze stijl van whisky niet voor iedereen is weggelegd, zoeken de whiskydrinkers – die van dit unieke rokerige karakter houden – er echt naar en het is niet meer dan goed dat er een Teeling, Dublin en Irish Whiskey beschikbaar is om in deze interesse te voorzien. Geworteld in de geschiedenis, maar met een echte moderne benadering, is onze nieuwe Blackpitts echt onconventionele Ierse whisky op zijn best.

Teeling Blackpits met verpakking
Teeling Blackpits met verpakking

Gebotteld in een traditionele donkergroene fles, heeft het een onderscheidend zeefdrukontwerp en een metalen label en blik om het te onderscheiden van de rest van het Teeling Whisky-assortiment. Met een adviesprijs van € 60,00 voor een fles van 70 cl in geschenkverpakking, zal Blackpitts Peated Single Malt verkrijgbaar zijn in Ierland bij de Teeling Whisky Distillery in Dublin 8, The Celtic Whisky Shop en premium onafhankelijke Ierse slijterijen, en wordt ook uitgerold naar Teeling Whisky-distributiepartners in meer dan 70 exportmarkten.

Ga voor meer informatie over de Teeling Whisky en de Teeling Whiskey Distillery naar www.teelingwhiskey.com of bezoek Teeling Whiskey Distillery op de verschillende Social Media platformen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.