Skip to main content

Bezoek Wave Distillery Dinant

By 6 September 2022Nieuws
GhentGarry Maltclub Bezoekt Wave Distillery

Zondag was het zo ver … met de GhentGarry Malt Club trokken we richting Dinant voor een bezoek aan de Wave Distillery.

Wave Distillery

Via de GhentGarry Malt Club kregen we de kans om een bezoek te brengen aan de Wave Distillery in Dinant. Voor mij was het de ideale gelegenheid om mijn eerste Belgische whisky stokerij te bezoeken. Vorige gelegenheden heb ik steeds moeten missen. Dus … deze kans wou ik niet uit handen laten glippen.

GhentGarry Maltclub Bezoekt Wave Distillery
GhentGarry Maltclub Bezoekt Wave Distillery

Bij Wave Distil maken ze een aantal verschillende gedistilleerde dranken, steeds volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Hier worden geen bestaande producten gekocht om ze dan onder een andere naam terug te verkopen, neen … alles wordt zelf geproduceerd. De enige uitzondering op die regel is het suikerriet voor de Rum, dat komt via een bevriende producent van Rhum Agricole.

Tijdens het bezoek spraken we met Thierrry Van Renterghem, Maitre Chai & Distillateur. Hij wist ons te vertellen dat hij al jaren distileert, en een grote kennis heeft van allerhande producten, waaronder ook Cognac. Dat laatste zal bij de whisky vaten nog vaak terugkomen.

Mario van GhentGarry Malt Club, Thierry Van Renterghem Maître Chai & Distillateur en Pascal stonden ons te woord.

GhentGarry Malt Club is trouwens de eerste groep die de distilleerderij mocht bezoeken. En we kregen een mooie rondleiding rond de kleine ambachtelijke distilleerderij. Als ik alles goed heb gevolgd gebeurt effectieve distilleren van de whisky voorlopig nog in Frankrijk, maar de bedoeling is daar die heel binnenkort overgeheveld wordt naar de nieuwe ambachtelijke distilleerderij in Dinant. En toch … Belgische Whisky ? Ik vond dat verwarrend en stelde dus de vraag of het dan nog wel Belgische whisky is. Blijkbaar zou er nog geen echt sluitende wettelijke definitie zijn van wat nu exact een Belgische whisky is … geproduceerd door een Belg / Belgisch bedrijf is blijkbaar al voldoenden. Maar goed … straks komt de productie dus naar Dinant, en dan moeten we ook niet meer over de definitie Belgische Whisky vallen.

Mij hoor je alvast niet klagen, want we mochten daar toch een aantal whisky’s proeven en eerlijk gezegd … top producten. Al viel de ene wat meer in de smaak dan de andere natuurlijk.

Whisky Manneke’Tiche

Manneke’Tiche Whisky

We zijn met de Manneke’Tiche gestart, een zogenaamde pure malt. Het restulaat van het laatste deel van het hard van het distillaat, gemengt met 2 andere August 17th Single Malts. De ene gerijpt op vaten van nieuwe Franse eik, en de andere gerijpt op eiken vaten waar voorheen Porto / Cognac had op gerijpt.

Persoonlijk vond ik dit een heel toegankelijke whisky die mij eerder aan een zachte Ierse whisky deed denken. Eigenlijk ideaal als een soort aperitief whisky. Schijnt ook mooi te zijn om op basis hiervan een whisky cocktail te maken. Een voorbeeld van zo een receptje :

  • 4 cl Manneke’Tiche
  • Een beetje rauwe vlierbessen siroop
  • 10 cl Gemberbier

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd (geen vlierbessen siroop in huis), maar de combinatie van whisky met gemberbier raad ik persoonlijk aan als aperitief / long drink.

Whisky August 17th

August – 3 Jaar

Een 3 jaar oude whisky, gerijpt in vaten waar voorheen Porto en Cognac had gerijpt. Het resutlaat ? Een mooie whisky met heel wat smaak. Kruidig, pittig. Ik was echt wel aangenaam verrast door het product. Compleet anders dan de Manneke’Tiche natuurlijk. De whisky had een mooie ronde smaak en een behoorlijk lange afdronk. Man … nu was ik pas benieuwd naar de rest van het gamma.

Julius – 7 Jaar

Een limited edition, gebotteld op 52% ABV, maar dat kan variëren afhankelijk van het jaar en de batch. Daar waar de August al een mooie starter was, is de Julius een nog rijpere whisky geworden. Hier was de invloed van de Porto duidelijk merkbaar in de kleur, maar ook in de smaak. Het gevolg ? Een whisky moet toetsen van noten, bananen, maar ook een lichte rokerigheid en invloed van tabak dacht ik. Oh … en het betreft hier over een beperkte oplage van met de hand genummerde flessen …

August 17th Whisky – Julius Edition

Titus – 10 jaar

De oudere broer in de reeks … de August 17 th Titus met 10 jaar rijping op vaten van Porto / Cognac, gebotteld op een stevige 62 % ABV. Eigenlijk vond dat de alcohol nog niet overheerste, ondanks de 62 %. De whisky was wel iets kruidiger dan zijn jongere collega’s en had ook wat invloeden van rood fruit, naast het noterige karakter dat hij waarschijnlijk van de Julius mee kreeg.

August 17 th Whisky – Titus Edition

Rare Cask Editions

Blijkbaar waren we, ondanks de moeilijke vragen, toch braaf geweest, want we werden nog eens getrakteerd op een aantal proevertjes van hun Rare Cask Editions. Elk van deze Rare cask editions kreeg een mooi nummertje, van W.01 tot momenteel W.12. Wij kregen de W.03, de W.11 en de W.12 te proeven, en later kregen we ook nog de W.01 en de W.04 voorgeschoteld. Het is nogal moeilijk om alles in detail te beschrijven, maar als ik ooit de kans krijg om er bij neer te zitten en ze te beoordelen, dan zal ik dat zeker doen, maar kort samen gevat :

  • W.01 Een Single cask die 3 jaar heeft gerijpt op eiken vaten en dan 2 jaar op een Marsala vat. Deze had ik persoonlijk wat zoeter verwacht, maar het viel al bij al nog mee.
  • W.03 Een Single Cask, 5 jaar gerijpt op Porto / Cognac vaten en dan 2 jaar op een Monbazillac vat. Gebotteld op 45% ABV. Deze vond ik persoonlijk een van de toppers !
  • W.04 Een single Cask, 2 jaar gerijpt op eiken vaten en daarna nog 2 jaar op een Xérès / Olorosso vat, gebotteld op 43% ABV. Velen weten ondertussen al dat ik geen grote van ben van overdreven sherry rijping, maar het viel hier echt goed mee. Ik bestelde dan ook spontaan een flesje.
  • W.11 Een Single Cask, 7 jaar gerijpt op Proto/Cognac vaten en 2 jaar gefinished op een Jack Daniel’s Vat, gebotteld op 50 % ABV. Ook best lekker, al hadden we ondertussen al zo veel geproefd dat ik hier niets meer van heb opgeschreven
  • W.12 Een Single Cask, 7 jaar gerijpt op Porto/Cognac vaten, 2 jaar op een Suternes vat en 1 jaar bijkomend op een porto vat, gebotteld op 53.3 % ABV. Een van de drie toppers van vandaag … echt mijn ding.
Rare Cask Editions

En nog veel meer

We kregen natuurlijk nog een aantal proevertjes van niet nader benoemde producten. Een daarvan scoorde bijzonder hoog bij de aanwezigen, en was ook mijn favoriet. De neiuwsgierigen die willen weten wat het juist was … wel … die hadden erbij moeten zijn, want … TOP SECRET !!! 🙂

Zeker een bezoek waard

Ik heb genoten van het bezoek, en ik denk dat iederen van de GhenGarry Maltclub die mee was kan beamen dat we daar top producten hebben geproefd. Van jonge whisky tot de iets oudere grote broers en zussen … het waren stuk voor stuk mooie producten. Natuurlijk viel bij mij de ene wat meer in de smaak dan de andere, maar ik kan niet zeggen dat ik daar iets geproefd heb wat ik niet lekker vond.

Voor de andere whisky liefhebbers en clubs … ga zeker eens langs, het is de moeite waard. Weet wel … de GhenGarry Malt Club was u voor 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.