Skip to main content

Benromach 35 Years Old – Proefnotities

Benromach 35 Years Old

Begin vorige maand werd de Benromach 35 Years Old aangekondigd. Niet veel later stak er ook een pakje in de brievenbus met een sample van de Benromach 35 Years Old.

Benromach 35 Years Old

De Benromach 35 Years Old moet een van de meest zeldzame expressie van Benromach zijn die ooit op de markt kwam. De whisky werd gedestilleerd nog voor de Urquhart familie, eigenaars van Gordon & MacPhail, de distilleerderij in 1998 nieuw lieven inbliezen.

De Benromach 35 Years Old werd gebotteld op 43% ABV, en de vaten lagen sinds de jaren 80 in de warenhuizen. De uitgesproken fles, die de zeldzame whisky beschermt, zit verpakt in een mooie houten doos. Ja, zelfs in de verpakking vind je elementen terug die een weerspiegeling zijn van de componenten die gebruikt werden om deze whisky te vervaardigen.

It took 35 years for this Benromach to mature, so please excuse me if I took my time to enjoy this wonderful dram!

It took 35 years for this Benromach to mature, so please excuse me if I took my time to enjoy this wonderful dram!

Proefnotities

  • Kleur: Amberkleurig
  • Neus: In eerste instantie had ik een ietwat kruidige neus. Nadat de whisky wat heeft kunnen ademen in het glas, kreeg ik een meer gevarieerde neus. Invloeden van perzik, vlierbloesems, wat eik en een vleugje leder en sigaren … ja … sigaren! Nadat ik de whisky nog wat tijd gaf in het glas kreeg ik ook nog wat zeste van appelsien en de drop van de zwarte muizen snoepjes door.
  • Smaak: Qua smaak had ik in eerste instantie wat rozijntjes, marsepein, lichte chocolade, wat vanille en een vleugje kaneel en wat caramel. Nadat de whisky wat tijd kreeg om te ademen kreeg ik ook de appelsien door die ik in de neus had en de sigarentabak en misschien zelfs een lichte hint van rokerigheid.
  • Finish: Een mooie, lange en gebalanceerde finish met invloeden van pure chocolade en de sigarentabak die als een rode draad door de proefnotities loopt.

Onze mening

Wel, begin februari kreeg ik het sample in de bus, maar pas begin maart kregen jullie de proefnotities te zien. De reden? Wel … drukke werkweken, een weekje ziekte en rare gebeurtenissen zorgden ervoor dat alles wat werd opgeschoven. Als er 35 jaar nodig is geweest om deze whisky te maken, dan verdient hij wel een uurtje of twee van mijn tijd om er rustig van te genieten.

En genieten … dat is inderdaad wat je moet doen bij de Benromach 35 Years Old. Een gouden tip … geef de whisky minstens 5 minuten de tijd om te ademen in je glas. Bij de Benromach 35 Years Old heeft dat echt zijn nut. Zowel in de neus als in de smaal merkte ik dat de whisky meer prijsgaf naarmate hij de tijd kreeg.

Het resultaat? Wel … een super lekkere whisky die naar mijn mening een mooie balans heeft weten te vinden. Geen opvallend kruidige whisky, geen veel te zoete whisky, geen overdreven rokerige whisky … neen een mooie balans tussen die drie.

Het enige wat mij persoonlijk wat zou tegenhouden is misschien de prijs. Niet dat hij duur is, zeker niet in vergelijking met andere whisky’s van gelijkaardige leeftijd. Maar de adviesprijs van 425 Britse Pond (zo’n 550 Euro) ligt net boven mijn impulse buy budget. Ik vrees er dan ook voor dat menig flesje Benromach 35 Years Old gekocht zal worden om ergens in een of ander kast te verdwijnen in de hoop dat hij later een mooie investering blijkt te zijn. Heel jammer, want de Benromach 35 Years Old is nu net een whisky waar je moet van genieten …

Wat anderen ervan vonden?

Ondertussen zijn al een aantal reviews van de Benromach 35 Years old verschenen. Benieuwd naar hun mening? Wel … lees het allemaal op volgende websites :
* Thomas Speller
* Ansgar Speller
* Whisky for Everyone
* Whisky Israel
* Toms Whisky Reviews
* Whisky Fun
* WhiskyNotes
* A Tasty Dram
* Worlds of Whisky

Nog even meegeven dat het sample van de Benromach 35 Years Old ons werd opgestuurd door Benromach / Gordon & MacPhail. Dat neemt niet weg dat dat wij bij Whisky with Friends volledig onze eigen mening en proefnotities met jullie kunnen delen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.