Skip to main content

Benromach 1974, een unieke Single Cask Malt Whisky!

Benromach 1974

The Benromach Distillery Company Ltd stelt vandaag een heel unieke single cask malt Scotch whisky voor met de lancering van Benromach 1974!

Benromach 1974

Handgemaakt met behulp van de fijnste natuurlijke ingediende op de Forres distillery, is Benromach 1974 een zeldzame botteling en de perfecte dram om hulde te brengen aan de geschiedenis van Bernromach.

Na 41 te rijpen in een sherry butt, kreeg de Benromach 1974 (49,1 % ABV) een mooie gouden oranje kleur met weelderige sherry invloeden van sultana, groene appel en een pittige zeste van sinaasappelschil, met rijke onderliggende toetsen van bijenwas polish, menthol en fondant chocolade.

Deze kostbare Speyside malt wordt stevig vastgehouden door een fles in karaf stijl. The hals en de nek van de fles zijn zo gevormd dat ze een weerspiegeling vormen van de koperen stills, terwijl de koperkleurige kraag ook een extra luxueus tintje toevoegt. De doos waarin de whisky wordt voorgesteld is geïnspireerd door het huis van Benromach, en weerspiegelt ook de koperen stills die vandaag nog gebruikt worden, alsook het donkere korrelige hout van de oorspronkelijke washbacks en het wit van de muren van de distilleerderij. De whisky wordt vergezeld van een boek, waarin gegraven wordt in de geschiedenis van Benromach en die tevens ook enkele fascinerende verhalen verschaft over de mensen achter de whisky.

Gelimiteerde Benromach 1974

Benromach 1974 - Fles & Verpakking

Benromach 1974 – Fles & Verpakking

Deze gelimiteerde editie dateert uit de tijd voordat de familie Urquhart de Benromach distilleerderij terug tot leven bracht in de jaren 1900. Zoals Distillery Manager Keith Cruickshank uitlegde, is dit een heel bijzondere dram: “Benromach 1974, vat nummer 1583, is ongelooflijk zeldzaam, want er zijn nog weinig vaten Benromach uit die tijd. Deze whisky heeft vele jaren gerijpt in één enkele sherry butt en we hebben nu besloten om het vrij te geven om er vandaag van te genieten. Voor ons allemaal in de distilleerderij is dit een moment om te koesteren.”

Voormalig Distiller Tom Anderson, die nog steeds leeft in een huisje in de distilleerderij, was één van de mannen getuige van de vulling van de laatste vaten op Benromach en heeft met trots zijn naam ondertekend op de muur van het gebouw. Voormalig malt man en warehouseman, Willie McArthur, was verantwoordelijk voor de nodige zorgen aan de kostbare vaten.

Keith Cruickshank, Benromach Distillery Manager, voegde toe: “Schenk uw dram van Benromach 1974 uit en ga zitten en geniet van een ongelooflijke reis door de geschiedenis van Benromach. Dit is een whiskey voor degenen die hun whiskey serieus nemen en de kans willen nemen om iets te proberen wat heel bijzonder is vanwege het zeldzame karakter van de whisky. ”

Benromach 1974 Proefnotities

Samen met het persbericht kregen we ook nog volgende proefnotities mee :

Pour your dram of Benromach 1974, cask number 1583, and prepare your senses for an incredible journey of unmitigated moments.

First, lift your glass to the light and appreciate the beautiful golden amber colour created by lingering for 41 years in a sherry butt as the whisky grew and matured in character. Take a short inhalation, savouring the aromas without water… enjoy the opulent sherry influences infused with plump sultana, sharp green apple and zesty orange peel aromas. Underlying all these are rich hints of beeswax polish and menthol.

Now take a sip. At first, you may taste ripe banana, succulent raspberries and blackcurrants. These develop into hints of dark chocolate, leading to a long and smooth finish. Add a few drops of water and take time to enjoy the nose as it develops… fragrant pear and apricot aromas follow the sherry notes, with developing hints of sweet-sharp candied orange peel and beeswax polish. Now lift it to your lips and enjoy a slow sip… a veritable fruit bowl of bananas, pears and red apples emerges, complemented by hints of charred oak. Finally, a superb liquorice and dark praline edge combines with a trace of smoke on the finish. Sublime.

Prijs en beschikbaarheid

Er zijn 452 flessen van de limited edition Benromach 1974 wereldwijd verkrijgbaar bij gespecialiseerde whisky retailers met een adviesprijs van £ 1.200. Prijzen in de internationale markten zullen afwijken als gevolg van invoerrechten en lokale belastingen. Voor meer informatie over Benromach, en het brede scala van uitdrukkingen beschikbaar te verkennen, kunt u terecht op www.benromach.com.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.