Skip to main content

Benromach 10 Years Old – Proefnotities

By 14 January 2015December 8th, 2015Benromach, Proefnotities, Schotse Whisky, Speyside
Benromach 10 Years Old in de nieuwe verpakking

Ergens begin december kreeg ik een pakje in de bus van The Whisky Wire. Deze keer kon ik mijn klaarmaken voor een Benromach Tweet Tasting. Met veel plezier deel ik dan ook mijn proefnotities voor de Benromach 10 met jullie.

Benromach Tweet Tasting

De Benromach Tweet Tasting ging reeds op 10 december door. Door een aantal omstandigheden komen de proefnotities pas een dikke maand later online, waarvoor mijn excuses. Maar je kent dat … soms heeft het echte leven wat voorrang.

Tijdens deze Benromach Tweet Tasting konden we proeven van de Benromach 10 Years Old, de nieuwe Benromach 100º Proof, de Benromach Organic en de Benromach Peat Smoke Expressie. Ik had dan nog eens dubbel geluk, want een aantal dagen later kreeg ik van de eerste twee nog een extra sample in de bus van de mensen van Benromach / Gordon & MacPhail.

Ben je benieuwd wat de andere leden van het Benromach Tweet Tasting panel vonden van deze Tasting ? Bekijk dan gerust eens hun reacties op Twitter, je vindt ze onder de #BenromachTT hashtag.

Benromach 10 Years Old

Benromach 10 Years Old

Benromach 10 Years Old

De Benromach 10 Years Old is waarschijnlijk de meest bekende whisky uit het Benromach gamma. De Benromach 10 Years Old werd vervaardigd op basis van 80 % whisky uit bourbon vaten en 20 % whisky uit Sherry Hogsheads. Het laatste jaar van de rijping heeft de whisky in een first fill Oloroso Sherry vat gezeten. Uiteindelijk werd de Benromach 10 Years Old gebotteld op 43% ABV.

Elk vat wordt met de hand gevuld, met de hand gewogen en krijgt handmatig een stempel voor het in het magazijn gaat rijpen. De whisky wordt nauwlettend gedistilleerd op basis van de beste ingrediënten. Het resultaat is een klassieke Speyside whisky met eenzelfde karakter als de Speyside whisky van voor 1960. Een mooi gebalanceerde whisky met lichte rokerige toetsen.

Proefnotitie

Kleur: Goudgeel
Neus: Fruitig, met vooral perzik, noten, hout, lichte vanille toetsen, wat fudge en karamel en inderdaad een lichte rook.
Smaak: Fruitig en kruidig. Rode vruchten, noten, kruidige pepers, rozijntjes en een zoete toets van honing en vanille.
Afdronk: Een mooi gebalanceerde afdronk met op het einde een lichte rook.

Besluit

De Benromach 10 Years Old is een klassieker en tevens ook een topper in zijn prijscategorie. Afhankelijk van de winkel kan je de Benromach 10 Years Old al vinden voor € 35 to € 45. De vernieuwde moderne fles en verpakking zorgen er ook voor dat de Benromach 10 Years Old opvalt in de rekken. Ja, zelfs aan de verpakking werd de nodige aandacht besteed.

De Benromach 10 Years Old is naar mijn mening een top whisky in die prijsklasse. Daar ben ik niet alleen in, want in 2014 won de Benromach 10 Year Old de prijs voor de beste Speyside Single Malt van minder dan 12 jaar gewonnen. Ik kan er volledig mee eens zijn, al moet ik eerlijk toegeven dat ik nog net iets meer onder de indruk was van de Benromach 100º Proof, maar dat is iets voor een komende proefnotitie.

Dankwoordje

Toch even de mensen van Benromach, Gordon & MacPhail en The Whisky Wire bedanken om ons een sample te bezorgen. En hou onze website de komende dagen en weken in de gaten. Binnenkort verschijnen hier nog een aantal proefnotities van whisky’s uit het Benromach gamma.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

5 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.