Skip to main content

BenRiach Arumaticus Fumosus Aged 12 Years

BenRiach - Arumaticus Fumosus - Proefnotities

Er zijn zo van die flesjes whisky waarvan je achteraf denkt … “potverdorie! Had ik er maar twee gekocht!”. De BenRiach Arumaticus Fumosus hoort daar zeker bij!

BenRiach Arumaticus Fumosus

De BenRiach Arumaticus Fumosus kwam in 2007 op de markt in een reeks van drie Heavily Peated BenRiachs. Elk van deze edities werd origineel gerijpt in Amerikaanse eik, om daarna een finish te krijgen op sherry, port of Dark Rum vaten. De BenRiach Arumaticus Fumosus heeft gerijpt op vaten van Jamaican Dark Rum.

Stewart Buchanan, Brand Ambassador van The BenRiach.

Stewart Buchanan, Brand Ambassador van The BenRiach.

Een paar weken terug sprak ik op een tasting nog met Stewart Buchanan, Brand Manager van The BenRiach Distillery. Hij wist mij te vertellen dat een finish op Rum vaten gemiddeld langer duurt dan op andere types van vaten. De eerste jaren neemt het rum vat immers meer op dan het geeft aan de whisky. Pas na 3, 4 of zelfs 5 jaar krijg je echt de invloed van het rum vat op de whisky zelf.

De Peated whisky’s van BenRaich kregen allemaal een Latijnse benaming. Stewart gaf nog even mee dat de BenRiach Arumaticus Fumosus in eerste instantie een woordspeling was. BenRiach aRUMaticus Fomosus … Natuurlijk kan het ook geinterpreteerd worden als ‘rokerige aroma’s’, maar in eerste instantie was het vooral een woordspeling.

Stewart wist nog iets opvallends te vertellen. Volgens hem is er nog iets grappigs met rum vaten. Hij wist mij te vertellen dat een Rum vat, het enige type vat is waarvan hij weet dat het de whisky lichter maat naarmate het langer rijpt in zo een vat. Wanneer de whisky in het vat gaat, heeft hij dezelfde rijke gouden kleur van de 16 Year Old, maar naar verloop van tijd krijgt hij dus een vele lichtere limoen tint. De reden hiervoor kon hij niet onmiddellijk geven, maar hij vermoed dat het iets te maken heeft met de absorptie van het vat.

Proefnotities

  • *Neus*: Natuurlijk de peaty toetsen, maar tegelijk ook een frisse ondertoon. De Dark Rum heeft zeker zijn invloed op de neus. Wat zoete toetsen, rietsuiker, bananen en een kruidige frisheid die ik niet onmiddellijk kon thuis brengen. Zelfs na 5 minuten in het glas blijft de geur mooi aanwezig.
  • *Smaak*: In de mond een ietwat olieachtige textuur, wat vanille en invloeden van de rum, rietsuiker, pruimen, ontbijtgranen, abrikozen, ruiden, rozijnen, lichte koffie toetsen, een frisse limoen en een mooie peat. Een mooie balans tussen de invloeden van de rum vaten en de peatyness!
  • *Finish*: Een matig tot lange kruidige en warme afdronk.

Onze mening

Ik kocht dit flesje ondertussen al een jaartje terug bij Wijnhandel Sint Antonius in Werken, de winkel van Marc Vandenberghe. Marc kent mijn smaak ondertussen al een beetje en op mijn vraag “of hij nog iets speciaals in huis had” stelde hij deze BenRiach Arumaticus Fumosus voor. “Het zijn mijn laatste flesjes” zei hij, en hij voegde er nog aan toe “het zal echt iets voor u zijn” en “zoiets maken ze vandaag de dag toch bijna niet meer”. En ik trok dus naar huis met een flesje BenRiach Arumaticus Fumosus. En eerlijk gezegd … hij had opnieuw op alle vlakken overschot van gelijk.

Ik kocht dit flesje BenRiach Arumaticus Fumosus ergens vorig jaar, en was onmiddellijk verkocht.

Ik kocht dit flesje BenRiach Arumaticus Fumosus ergens vorig jaar, en was onmiddellijk verkocht.

Ik kende deze whisky totaal niet, maar hij kon zich toch prompt plaatsen in mijn lijstje van “Favoriete whisky’s”. En ja, ik heb er al spijt van dat ik het andere flesje ook niet mee nam. De BenRiach Arumaticus Fumosus is inderdaad een whisky waar ik van kan genieten. Jammer dat het flesje ondertussen leeg is…

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.