Skip to main content

Ballechin 12 Years Old – Cask 349 (Part) – Proefnotities

Ballechin 12 Years Old - Cask 349 (Part) - Flemish Tour

Een tijdje geleden kreeg ik op een beurs twee sample flesjes toegestopt. Proef hier eens van als je tijd hebt. Eentje daarvan was de Ballechin 12 Years Old – Cask 349 (Part) voor o.a. Proof Gent.

Ballechin

De fervente Schotland bezoekers die op hun doortocht even in de Ballechin Distillery willen binnenspringen zijn er aan voor de moeite. Vroeger was Ballechin een van de zeven distilleerderijen in Perthshire die distilleerden van op een boerderij. De dag van vandaag is er maar eentje meer over, en dat is Edradour. Ballechin wordt sinds 2002 opnieuw geproduceerd door Edradour en is de merknaam die Edradour gebruikt voor hun geturfde whisky.

Geen paniek dus … ben je in Schotland en wil je bij Ballechin binnenspringen, breng dan gewoon een bezoekje aan Edradour. Zelf ben ik er nog niet geweest, maar schijnt best wel de moeite te zijn. Edradour zou trouwens de kleinste Distilleerderij in Schotland zijn!

Ballechin 12 Years Old – Cask 349 (Part) – The Flemish Tour

De Ballechin 12 Years Old in kwestie is blijkbaar een deel van een sherry butt (#349) dat speciaal werd gebotteld voor The Flemish Tour (Proof, Whiskyshop Zammel, Malt Whisky Corner, Prima Vinum). De andere helft van het vat verdween in een standaard Ballechin.

De vaten rolden blijkbaar voorbij in het warehouse van Signatory / Edradour terwijl enkele Vlamingen daar aanwezig waren om vaten te kiezen, vandaar The Flemish Tour. Blijkbaar werd er toen geïnformeerd of de whisky uit die vaten geproefd kon worden, en werd het beste uit de vier vaten geselecteerd voor deze botteling.

Uit het vat deel werden in totaal 360 flessen gebotteld op 53,7% ABV. Deze Ballechin 12 Years Old werd gedistilleerd in 2004 en gebotteld in 2016.

Proefnotities

  • Neus: Natuurlijk krijg je onmiddellijk een flinke portie rokerige turf, maar ook invloeden van de sherrie zijn aanwezig. bosvruchten, gedroogd fruit, rozijntjes, en een frisse zoete toets die ik met zeste van appelsien associeerde …
  • Smaak: Ook in de smaak had ik in eerste instantie rode bosvruchten en wat gedroogd fruit, chocolade, en een frisse toets. Dat alles goed overgoten met een ferme plantaardige invloed van turf.
  • Finish: De initiële indruk was in eerste instantie “Bam … In your face”, maar eigenlijk heeft deze Ballechin 12 Years Old een aangename lange afdronk met de nodige portie turfrook!

Onze mening

Een best aangename whisky voor zij die van turfrook houden. De combinatie van de sherry met de turfrook zorgt voor een heel interessante combinatie. Ik vernam ondertussen echter al dat alle flessen uitverkocht zijn, en deze bijzonder aangename whisky dus niet meer te verkrijgen is. Jammer, want blijkbaar kostte hij nog geen 90 euro!!!!

Met dank aan de mensen van Proof Gent om ons een sample van deze whisky te bezorgen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.