Skip to main content

Arran Sauternes Cask Finish – Proefnotities

Arran Sauternes Cask Finish

Op 22 april organiseerde The Whisky Wire in samenwerking met The Arran Distillers een Twitter Tasting, en wij waren bij de gelukkigen. Een van de whiskies uit het pakket was de Arran Sauternes Cask Finish, en dit zijn onze proefnotities.

Arran Sauternes Cask Finish

De Arran Sauternes Cask Finish heeft ongeveer 8 jaar gerijpt in traditionele eiken vaten. Deze botteling heeft daarna nog even gerijpt in Sauternes wijn vaten uit de Bordeaux regio. Op die manier verkreeg Master Distiller James MacTaggart de ideale combinatie tussen het zoetige en fruitige karakter van The Arran Malt en de smaken uit de Sauternes Cask. Op die manier verkreeg de Arran Sauternes Cask finish een volle smaak met een complex karakter.

Proefnotities

  • Kleur: Goudgeel
  • Neus: Zowel zoete als licht bittere tonen. Het zoete van honing en het bittere van de pel van druiven. Na een poosje kreeg ik ook lichte notengeur en bosvruchten door met toetsen van amandel (marsepein) en kokosnoot.
  • Smaak: een volle zoete start met vooral honing, vanille en lichte kruiden. Fruitige toetsen van perzik, zoete peer en een lichte bittere toets van groene appels en citrusvruchten.
  • Finish: een heel aangename en lange afdronk met fruitige ondertonen. Op het einde kreeg ik ook een lichte koffie / mokka toets door.

Besluit

De Arran Sauternes Cask Finish biedt inderdaad een mooie mix tussen de Sauterne wijnen en het typische fruitige karakter van de Arran whisky. De Arran Sauternes Cask Finish is trouwens een van de drie Cask Finishes die The Isle of Arran Distillers op de markt brengen.

Zelf ben ik al een grote fan van de Arran Amazone Cask Finish, maar deze Arran Sauterne Cask finish mag er ook wel zijn. De Arran Sauternes Cask Finish is een wat zoetere whisky die naar mijn mening ideaal te combineren is met een dessert.

De Arran Sauternes Cask Finish werd trouwens gebotteld op 50% ABV en is te koop voor voor om en bij de €45.

Dankwoordje

Het sample van de Arran Sauternes Cask Finish kregen we toegestuurd naar aanleiding van de Arran Twitter Tasting op 22 april. In het pakketje zaten nog een aantal andere expressies, dus hou zeker de website in de gaten. Wil je weten de andere deelnemers uit de Arran Twitter tasting ervan vinden, dan kan je de #ArranWhisky hashtag op twitter even bekijken. Wij danken dan ook The Whisky Wire en The Isle of Arran Distillers voor deze fantastische twitter tasting.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.