Skip to main content

Arran 16 Year Old – Limited Edition

Arran 16 Year Old - Limited Edition

De Arran 16 Year Old – Limited Edition werd geproduceerd op basis van niet geturfde gemoute gerst. De whisky heeft gerijpt op ex bourbon en ex sherry vaten. Om correct te zijn is hij voor 70 % gerijpt in bourbon vaten (Amerikaanse eik) en 30 % in sherry vaten (Spaanse eik). De whisky werd niet bijgekleurd en is non chill-filtered gebotteld. Op die manier behoudt de whisky het volle aroma en de volle smaak die je van een Island Single Malt zou verwachten.

Arran 16 Year Old – Limited Edition

Arran 16 Year Old - Koker, fles en proevertje

Arran 16 Year Old – Koker en fles

The Road to 18

Van de Arran 16 Years Old Limited Edition werden wereldwijd 9000 flessen beboterd. Het is de eerste whisky in een trilogie, die ook wel bekend staat onder de naam “The Road to 18”. De bedoeling was om jaarlijks een nieuwe release op de markt te brengen om zo in 2015 te eindigen met The Arran Malt 18 Years Old. De Arran 16 Years Old werd gebotteld op 46% ABV.

Op het moment van de botteling was het tevens de oudste botteling van The Arran Malt die op de markt was. Ondertussen is er natuurlijk de Arran 17 Years Old.

Proefnotities

De officiële proefnotities

Smaken verschillen natuurlijk van persoon tot persoon, en vaak ook van gelegenheid tot gelegenheid. Mijn proefnotities moet je dus niet zien als een absolute waarheid. Om dat te illustreren voeg ik hierbij nog even de officiële proefnotities toe :

Colour: Golden Syrup
Aroma: Rich, lush honey with hints of ginger and dark chocolate
Palate: Glides over the tongue in a glorious wave of sweetness & spice. Creme Brûlée at first followed by bitter orange and charred oak.
Finish: Long & lingering – Arran is showing its decadent side at sweet sixteen.

Mijn proefnotities

Arran 16 Year Old - Fruitig, Kruidig en lekker

Arran 16 Year Old – Fruitig, Kruidig en lekker

Toch even meegeven dat dit mijn allereerste proefnotitie ooit is. De kans is dus groot dat mijn indruk van de Arran 16 Years Old nog zal evolueren in de komende maanden. Tenslotte valt er op het vlak van proeven nog heel veel te leren.

Kleur:Goudgeel
Neus:Kruidig en toch zoet met lichte honing toetsen. Het deed mij wat denken aan peperkoek.
Smaak:Fruit, kruiden en gekarameliseerde suiker.
Afdronk:Een matig tot lange afdronk.

Besluit

Toegegeven, ik heb een lichte voorkeur voor peat whisky’s. Maar toch heeft de Arran 16 Years Old heeft mij wel kunnen bekoren. Een fruitige whisky die zeker zijn plaats in mijn whisky kast heeft veroverd. Wil je echter zelf een flesje van de Arran 16 Years Old in je verzameling, dan vrees ik dat het toch wel even zoeken wordt. Een poosje terug vond ik er nog een aantal bij de vrienden van Malt Whisky Corner in Knesselare.

Ik vrees er echter voor dat je snel zal moeten zijn. Aan 72.59 € per fles zal de voorraad Arran 16 Years Old ook bij Malt Whisky Corner waarschijnlijk snel uitverkocht zijn.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.