Skip to main content

Ardmore 1996 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

Ardmore 1996 - Gordon & MacPhail - Distillery Labels - Proefnotities

Een tijdje terug kreeg ik een aantal samples uit het Gordon & MacPhail gamma in de bus. Tijd dus om hier wat proefnotities van te publiceren. Beginnen doen we bij deze Ardmore 1996 uit de Distillery Labels reeks van Gordon & MacPhail.

De Ardmore Distilleerderij

De Ardmore distilleerderij is gelegen op de oostelijke rand van de Speyside nabij Kennethmont tussen de River Bodge, de Clashindarroch Forest, aan de voet van de Grampian mountains. De distilleerderij zelf werd in 1898 gebouwd, vlak voor het ineenduiken van de whisky markt. Het feit dat de distilleerderij kon overleven is vooral te danken aan het feit dat ze werd gebouwd om te gebruiken in de Teacher’s Highland Cream blend. Tot op vandaag vormt Ardmore nog steeds het hoofdcomponent van de Teacher’s Highland Cream blend.

Ondertussen is de Ardmore distilleerderij in handen van de Beam Suntory groep, een Amerikaanse afdeling van Suntory Holdings of Osaka (Japan)

Deze Ardmore 1996 maakt deel uit van

Deze Ardmore 1996 maakt deel uit van “The Wood makes the Whisky” campagne van Gordon & MacPhail.

Distillery Labels

Wat maakt de Distillery Labels van Gordon & MacPhail nu zo speciaal? Wel, in een partnership met de individuele distilleerderijen, werden alle whisky’s in de Distillery Labels reeks van Gordon & MacPhail producten voorzien van een uniek label. Veel van die unieke labels werden officieel gebruikt in de geschiedenis van de desbetreffende distilleerderij op hun eigen bottelingen. Tot op vandaag zorgt die vertrouwensrelatie met Gordon & MacPhail ervoor dat Gordon & MacPhail nog steeds whisky’s kan bottelen van verschillende leeftijden, vintages en op verschillende alcohol percentages, elk met hun uniek label.

Ardmore 1996 – Gordon & MacPhail – Distillery Labels

Deze Ardmore 1996 uit de Distillery Labels van Gordon & MacPhail heeft gerijpt op een refill sherry hogshead. Net zoals alle andere whisky’s in de Distillery Labels reeks is de fles voorzien van een unieke label met een ‘retro’ look. De whisky werd gedistilleerd in 1996 en gebotteld in 2013 op 43% ABV.

Wil je nog meer weten over deze whisky? Bekijk dan zeker even deze video :

Proefnotities

Ardmore 1996 - Gordon & MacPhail - Distillery Labels

Ardmore 1996 – Gordon & MacPhail – Distillery Labels

  • Kleur: Ergens tussen donkergeel en licht goud van kleur.
  • Neus: Een kruidige neus met lichte marsepein en zoete appels, honing, pannenkoeken met poedersuiker, … . Ik merkte ook wat geur van granen en hout in de neus met zelfs een vleugje kaneel en muskaatnoot, misschien zelfs wat Loonse Stroop en een lichte turft.
  • Smaak: Kwam in eerste instantie zacht binnen. Floraal, fruitig en kruidig zou ik zeggen. Wat pepers, lichte paprika, bloedappelsien, amandelen, pistachenoten, aardbeienconfituur, en een lichte chocolade en opnieuw een vleugje turfrook.
  • Afdronk: Een matige afdronk die vooral vooraan in de mond blijft hangen. Wat lichte kruidnagel, een droge toets, wat lichte honing en vooral opnieuw die lichte peat.

Onze mening

De Gordon & MacPhail – Ardmore 1996 is een mooi gebalanceerde whisky. Een mooie combinatie van sherry, eik en turft. Elk van deze drie kenmerken zijn aanwezig zonder dat er eentje overheerst. Alles mooi en perfect in balans. Hou je wel van een licht gerookte whisky, dan is deze Ardmore 1996 uit de Distillery Labels range van Gordon & MacPhail zeker een aanrader!

Nog even meegeven dat het sample van de Ardmore 1996 ons werd opgestuurd door Benromach / Gordon & MacPhail. Dat neemt niet weg dat dat wij bij Whisky with Friends volledig onze eigen mening en proefnotities met jullie kunnen delen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.