Skip to main content

Ardbeg Wee Beastie – Proefnotities

Ardbeg Wee Beastie - Proefnotities - Header

Tijdens de zomer kocht ik een flesje Ardbeg Wee Beastie bij Slijterij De Vuurtoren in Sluis. Een jonge Ardbeg, met een leeftijdsaanduiding ? Ik was alvast benieuwd.

Ardbeg Wee Beastie – Spreading the in Finland

Deze zomer had ik al kunnen genieten van de Ardbeg Wee Beastie, maar tot mijn verrassing kreeg ik ook een vrij genereus sample aangeboden via het PR bureau We Love Pure, Ik had dus plots het lumineuze idee om dat sample te delen met een paar beginnende whisky liefhebbers uit mijn vriendenkring. Een sample vertrok (samen met nog 4 andere Ardbeg samples) naar een vriend en beginnen whisky liefhebber in Finland.

Ardbeg Wee Beastie - 5 Years Old
Ardbeg Wee Beastie – 5 Years Old

Voor de vriend in Finland had ik wel een voorwaarde gesteld. Hij zou de samples in volgorde proeven en in drie woorden de smaak en geur proberen te beschrijven. Als beginnen whisky enthousiast is dat niet altijd even eenvoudig … ik weet immers nog dat ik 7 jaar geleden ook nog grote problemen had om een naam te kleven op bepaalde geuren en smaken, maar het was een must … anders moest hij de samples gewoon terugsturen. Moeilijk of niet … ik kreeg geen samples terug wel een aantal woorden toen we samen online het sample proefden.

Trouwens de samples werden hem blind opgestuurd. Hij kreeg er 5, gemarkeerd A1 tot en met A5. De bedoeling is dat ik hem op het einde van de rit laat weten welk sample voor welke Ardbeg expressie staat. Op die manier kan hij neutraal proeven en zijn ervaring met ons delen zonder enige voorkennis … ik dat dat het misschien wel eens een leuk experiment zou zijn.

Ardbeg Wee Beastie – 5 Years Old

Ardbeg Wee Beastie
Ardbeg Wee Beastie

Dat ieder van ons al wel eens een jonge Ardbeg heeft geproefd, daar valt niet aan te twijfelen. Of Ardbeg het ook altijd even duidelijk maakte dat we een jonge Ardbeg whisky proefden … dat is weer een ander verhaal. Ik heb hier in het verleden al eens over geschreven. Maar deze keer weten we van de Ardbeg Wee Beastie dat hij 5 jaar oud is … punt … geen twijfel meer mogelijk.

Het is dan ook de jongste offficiele whisky van Ardbeg … waar we van weten. Het is trouwens ook de nieuwste whisky in de permanente releases van Ardbeg. Met zijn 5 jaar wordt hij omschreven als een pittig jong monster met een fantastische smaak. De whisky heeft trouwens gerijpt in ex-bourbon en Oloroso sherry vaten en werd non chill-filtered gebotteld op 47,4% ABV.

  • Neus: Dat het een pittig monsters is, dat is al duidelijk aan de geur. De turfrook komt je onmiddellijk tegemoet en domineert de geur. Ik zou de reuk niet onmiddellijk als medicinaal omschrijven maar eerder plantaardige turfrook. De geur van droog gras waarmee je een vuurtje aan het stoken bent. Na een poosje krijg je wat vanille door en ik meende zelfs wat (witte) chocolade te herkennen.
  • Smaak: De plantaardige turfrook krijg je ook onmiddellijk in de smaak, als is die hier iets minder overheersend. Wanneer het peaty karakter wat wegebt kreeg ik ook een gevoel van peperkoek in de mond, zacht en kruidig met op het einde toch een frisse toets.
  • Finish: Heerlijk lange en rokerige finish. Het frisse karakter dat ik in de smaak opmerkte vond ik ook in de finish terug. Lichte munt, chocolade, het After Eights gevoel.

Ik geef jullie ook even mee wat de beginnende whisky liefhebber in Finland er van vond :

  • Neus: Not bad actually, smokey / peaty, quite nice in the nose.
  • Smaak: Starts out soapy, Smoke and Nuts, the peatsmoke is there but not all too dominant actually, prefered the smell over the taste
  • Finish: The finish is actually quite nice

Onze Mening

De vriend in Finland, laten we hem Reto noemen, heeft op deze manier ook eens kennis kunnen maken met een Single Malt uit Islay. Voor hem was het de eerste keer … het was niet onmiddellijk zijn ding, maar hij vond het wel lekker en een aangename ervaring. Op zich heeft hij niets negatiefs doorgegeven, maar blijkbaar was het peaty karakter toch iets wat hij nog niet gewoon is. Maar geen probleem … hij heeft nog sample A2 tot en met A5 waarmee hij zijn Ardbeg ervaringen kan uitbreiden.

Mijn persoonlijke mening ? Wel … dit is nu eens een mooi voorbeeld van wat ik al jaren probeer te zeggen. Als een jonge whisky lekker is, dan moet een distilleerderij zich er helemaal niet voor te schamen om de leeftijd op de fles te zetten. Persoonlijk vind ik dat eerlijker dan een of andere fancy naam die door een of andere marketing afdeling in het leven werd geroepen en waar dan nog een verhaal rond gebreid wordt.

De Ardbeg Wee Beastie is dan een whisky die ‘nog maar’ 5 jaar oud is, maar ik vind hem eigenlijk wel lekker. De peat smoke is duidelijk aanwezig, soms wat dominant, maar niet overheersend. Perfect wat ik zou verwachten van een jonge Islay whisky.

Maar ik zou Ardbeg dus ook wel even willen feleciteren … ze hebben een lekkere jonge whisky als de Ardbeg Wee Beastie als dusdanig op de markt gezet. Met een jonge leeftijdsaanduiding op de fles … en geen fancy naam en verhaal. Chapeau … dat is nu net wat ik wil zien in de whisky wereld. Jonge whiskies kunnen immers ook lekker zijn, en dan moet je het jonge karakter niet verstoppen achter een NAS botteling met een fancy naam … wees fier op het jonge product en kom er open en bloot voor uit.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.