Skip to main content

Ardbeg Perpetuum … een Hype te ver?

By 3 June 2015June 4th, 2015Column, Nieuws
Ardbeg Perpetuum detail Verpakking

Elk jaar kijken de Ardbeg fans uit naar de limited edition Committee release … En elk jaar opnieuw slaat de Ardbeg gekte toe …

Ardbeg Day

Jaarlijks wordt op Islay in mei of juni het Islay Festival of Malt en Music georganiseerd. De laatste dag van het festival wordt traditioneel uitgeroepen tot Ardbeg Day. Naar jaarlijkse gewoonte opent de Ardbeg Distilleerderij dan zijn deuren voor whisky liefhebbers van over de hele wereld.

Reeds een aantal jaren word Ardbeg Day ook wereldwijd gevierd. Een aantal Ardbeg Embassys organiseren dan een feestelijk evenement dat volledig in het teken staat van Ardbeg. Vorig jaar waren we nog te gast bij DH17 en schreven we een uitvoerig verslag met foto’s en video. Dit jaar hadden we echter andere afspraken en konden we onmogelijk op post zijn.

Ardbeg Day is ook de dag waarop de jaarlijkse Committee Release van Ardbeg op de markt komt. Elk jaar opnieuw gaat dat gepaard met de nodige hype … en dit jaar was het niet anders …

Ardbeg Perpetuum

Ardbeg Perpetuum

Ardbeg Perpetuum

Dit jaar is de committee release iets heel speciaals geworden. De botteling van dit jaar staat namelijk in het teken van het 200 jarig bestaan van de Ardbeg distilleerderij.

Perpetuum verwijst natuurlijk naar het oneindige, het voortdurend lopend zijn. Het symbool voor het oneindige (een plat liggende acht) prijkt mooi op de fles. De Ardbeg Perpetuum is natuurlijk een zogenaamde NAS botteling, een whisky waar geen leeftijd op staat. Het gaat hier dus om een mix van verschillende whisky’s, jong en oud, en verschillende vaten en smaken. Naar het schijnt zouden er een klein aantal van Ardbeg’s oudste whisky’s in verwerkt zitten.

Wij als consument geloven dat … zonder twijfelen … zeker wanneer je de prijs ziet … #sure … maar goed, als whisky liefhebber snap ik dat …

Als de vorige edities al de nodig hype hadden, dan werd daar dit jaar nog een schepje bovenop gedaan. Tenslotte kan je een 200 jarig bestaan toch maar 1 keer vieren, niet ?

Gaat de Ardbeg Perpetuum niet een Hype te ver?

Ik als whisky liefhebber stel mij daar toch enorme vragen bij. Om een flesje Ardbeg Perpetuum op de kop te tikken moest je ofwel op Islay zijn, of op Ardbeg Day bij een Ardbeg Embassy zijn.

Bij de Ardbeg Embassy moest je dan nog snel zijn ook, want blijkbaar was het aantal flessen toch beperkt, en je kan er maar 1 per persoon (of klant) krijgen. Ik snap dat … tenslotte is het een exclusieve limited edition die iedereen wel wil, niet?

En toch … ik stel mij vragen bij een aantal zaken, maar goed … als whisky liefhebber snap ik dat …

Op fora was de Ardbeg Perpetuum al snel te koop

Ardbeg Day is nog niet helemaal gepasseerd en het is al zo ver. Op een aantal whisky sites en whisky forums kon je al je flesje Ardbeg Perpetuum kopen.

Hoe ze het doen … ik snap het niet. Als je maar 1 flesje per klant mag aankopen, dan moet je toch een aantal mensen inschakelen … of een aantal winkels aandoen. Maar goed … als whisky liefhebber snap ik dat, al begin ik er wel wat problemen mee te hebben.

Ardbeg Perpetuum prijs x 2

Een paar uur later en de Ardbeg Perpetuum flessen zijn echt vloeibaar goud geworden. Ja, op fora kan je een flesje bemachtigen, maar reken dan wel de aangeraden verkoopprijs x 2 of zelfs meer.

Ja, zelfs de online shops deden hieraan mee. Het is een kwestie van vraag en aanbod … Weinig aanbod en veel vraag is blijkbaar genoeg om 200 euro te rekenen voor een fles die een advies prijs meekreeg van net geen 100 euro.

Ok … het is een handeltje dat snel mooi geld opbrengt. Als whisky liefhebber snap ik dat … maar ik kan het onmogelijk goed vinden.

Ardbeg Perpetuum enkel in koppelverkoop

Goed … de prijzen op fora en eBay swingen de pan uit, en op Ardbeg Day kon ik mij onmogelijk vrijmaken. Mijn enige keuze is nu om er eentje van een of ander forum te plukken, maar ik ben daar principieel tegen. Ik geef mijn geld nog graag uit in een winkel, waar ik eens kan proeven en waar ik misschien naar huis ga met verschillende flessen.

Maar hier is er ook weer een probleem. De winkels die geen Ardbeg Embassy zijn moesten immers wachten op hun levering. Dat de Embassy voorrang krijgt … als whisky liefhebber snap ik dat …

Ik stapte dus een winkel binnen … “Heeft u toevallig de Ardbeg Perpetuum in huis?” vraag ik heel beleefd. “Toevallig wel”. Aha … ik ga er ook eentje kunnen bemachtigen! Mijn inwendige euforie veranderde als snel in een inwendige “Wuk?” (voor mijn Nederlandse whisky vrienden Wuk? is het West-Vlaams voor Wablief? of eerder WTF? in dit geval).

De verkoper wist mij te vertellen dat hij de Ardbeg Perpetuum enkel mocht verkopen in combinatie met een andere fles Ardbeg. Ik kon kiezen uit een Ardbeg 10, een Ardbeg Uigeadail of een Ardbeg Corryvreckan. Nu weet ik niet hoe dat wettelijk bepaald is in Nederland, maar in België is dat koppelverkoop en bij wet verboden!

Maar goed … als whisky liefhebber snap ik het nu zo goed niet meer … maar ik moet er mee leren leven precies.

Een jaartje wachten misschien?

De jaarlijkse Ardbeg Day releases zijn zeldzaam, uniek en bijzonder in trek blijkbaar. Er is meer vraag dan aanbod, en dat rechtvaardigt blijkbaar alles.

Het was vorig jaar blijkbaar niet anders met de Ardbeg Auriverdes … of kwam dat ook door de hype? Want nu nog kan je hier en daar flessen Ardbeg Auriverdes kopen aan de normale verkoopprijs. Ja, je leest het goed … de flessen die vorig jaar zo exclusief waren dat je er maar 1 per klant van mocht kopen, die zo exclusief en ‘hot’ waren dat de prijs x2 geen uitzondering was … die liggen nu hier en daar nog in de rekken.

Ok, je moet geluk hebben … maar toch … ze zijn er nog.

Ik zou dus een jaartje kunnen wachten en hopen dat de ‘overstock’ dan weer ergens boven water komt. Maar dan loop ik natuurlijk wel de kans dat het niet gebeurt. Tenslotte is een Ardbeg Perpetuum release voor een 200 jarig bestaan toch wel iets exclusiever dan de Ardbeg Auriverdes van vorig jaar. En ja … als whisky liefhebber snap ik dat … maar als whisky liefhebber zou ik er echt wel graag eentje willen…

De hype is eigenlijk allemaal onze eigen schuld

Ja, je leest het goed … het is allemaal voor een groot deel onze eigen schuld!

De Ardbeg Perpetuum, misschien wat overhyped en toch willen we er allemaal wel eentje!

De Ardbeg Perpetuum, misschien wat overhyped en toch willen we er allemaal wel eentje!

Misschien niet zozeer de schuld van de whisky liefhebber die wel een flesje wil bemachtigen om rustig, in het juiste gezelschap van te genieten. Maar wel van elke “whiskyliefhebber” die zijn whisky liefheeft omwille van het “beleggen” en niet zozeer omwille van de whisky zelf.

Stel jezelf maar eens in de plaats van de producent, handelaar of slijter. Je brengt een fles op de markt aan 80 euro en doet er wat commerciële strikjes en verhaaltjes rond. Je merkt dat je flessen zo weg zijn en nog geen paar uur later verkocht worden aan derden voor 240 euro. Wat denk je nu zelf … dat je volgend jaar opnieuw 80 euro zal betalen voor een identieke fles?

De producent, handelaar en sluiter zou gek zijn als hij er niet zelf probeert meer uit te halen. Het volgende jaar zal hij zelf wel zijn prijzen aanpassen en het nodige doen om er zelf iets meer aan te verdienen. Blijft dat ‘handeltje’ bestaan, dan kan je er zeker van zijn dat de prijzen nog verder zullen stijgen.

Pas op … als whisky liefhebber snap ik dat … maar wat ik niet snap is dat die “whiskyliefhebbers” nog steeds niet door hebben dat ze op die manier de Hype en de bubble zelf in stand houden.

En ja, ook ik draag mijn steentje bij, want ook ik zou graag een flesje Ardbeg Perpetuum in huis halen. Als het kan zelfs 2, want dan heb ik er eentje om van te genieten … en eentje om nog even bij te houden. En zeg nu zelf … als whisky liefhebber snap je dat toch 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

9 Comments

 • Kees de Vries says:

  Ondanks het feit dat je in jouw column naar mijn smaak net iets te vaak roept dat je het snapt, heb ik toch niet de indruk gekregen dat je het echt snapt, Stefaan 😉 Hoeveel marketinggeld denk jij dat moederbedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy stopt in het positioneren en hypen van het nog niet zo lang geleden bijna failliete Ardbeg?

  Als je maar vaak genoeg roept dat iets heel bijzonder is, wordt het vanzelf heel bijzonder. Dat doen ze slim. Zie de Perpetuum gekte als een katalysator voor Ardbeg als geheel. Of op zijn Hollands gezegd: het maakt niet uit hoe ze over je lullen, als ze maar over je lullen. Want de verkoopvolumes moeten op het standaard assortiment worden gemaakt, niet op die limited editions. Dat snappen ze in Parijs ook heel goed. Namens LVMH hartelijk dank voor jouw bijdrage daaraan,

  • Stefaan Lesage says:

   Ja, ook dit jaar hebben we weer met zijn allen ons best gedaan en ons steentje bijgedragen om de hype in stand te houden. Mea culpa

 • Ben Bakker says:

  Kan de perpetuum gewoon bij Gall en Gall kopen voor 99 euro , met een pasje heb je hem voor 89, zonder koppelverkoop.

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Ben,

   Nu wel … een mooi voorbeeld van een launch ‘hypen’. Op launch date kon je ze quasi niet krijgen, of voor 200 euro, of voor samen met een andere fles. Nu een aantal weken later komt de ‘overstock’ piepen aan de ‘normale’ prijs.

 • Edo Albers says:

  Mijn slijter bood mij een maand geleden de Auriverdes aan voor 160 euri. De Perpetuum kon hij op termijn misschien nog aankomen, maar was toen volledig uitverkocht. Ik ben blij dat ik maar even heb afgewacht. Wat dat betreft heeft jouw column toch wel een grote voorspellende waarde gehad, Stefaan!

  • Stefaan Lesage says:

   Dank je … ondertussen verschijnt de Perpetuum ook al aan de ‘normale’ prijs hoor. Bij Whisky Barrel in Lanaken zijn er een aantal te koop aan 99 euro, en ik heb gehoord dat je ze bij Gall en Gall ook voor 99 euro kan kopen. Ook van de Auriverdes heb ik gehoord dat er hier en daar nog voorraad is.

 • Lumbergh says:

  Verwarring alom hier. Er zijn 2 Perpetuum releases. De “gewone” a 47.40%, die op op sommige sites al Eur 200 moet kosten en de “Committee Release” 49,20% die inderdaad alleen bij de distillerij zelf verkrijgbaar was (en nu in sommige winkels verschijnt) en tijdelijk online alleen voor de UK markt. Zelf was ik op Islay in mei, daar kostte een Committee Release toen GBP 70.

 • Heb er deze week nog twee gekocht bij een slijterij in Nederland. Kreeg ze mee voor € 89,00 per fles want ze waren in de aanbieding. Hij had nog 4 flessen beschikbaar. Heb met mijn aanschaf mogelijk bijgedragen aan de hype, maar vond de prijs die ik moest betalen acceptabel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.