Skip to main content

Ardbeg Dark Cove – Proefnotities

Ardbeg Dark Cove - Proefnotities

Voor de zomer kreeg ik via de mensen van Ten-Dem een sample van de Ardbeg Dark Cove aangeboden. Het sample stond dus al een paar maanden te wachten tot ik uiteindelijk de tijd kreeg om er even van te proeven …

Ardbeg Dark Cove

De Ardbeg Dark Cove is de speciale editie die dit jaar ter gelegenheid van Ardbeg Day op de markt werd gebracht. Een gelimiteerde editie, gebotteld op 46,5 % ABV en niet koud gefilterd. Een flesje zonder leeftijdsaanduiding … een NAS dus. Ook dit jaar een flesje met behoorlijk veel hype … zoals wel vaker het geval is bij de expressies die op Ardbeg Day worden gereleased. De Ardbeg Dark Cove is volgens Michael Heads, directeur van de Ardbeg distilleerderij, een hommage aan de obscure gebeurtenissern langs de kust van Islay.

Ardbeg Dark Cove

Ardbeg Dark Cove

Proefnotities

  • Neus: rijpe okkernoten, melkchocolade en een vleugje koffie. Ik kreeg ook een licht medicinale toets en vooral een vleugje zoete, fruitige peat. Hoe langer de Ardbeg Dark Cove in je glas zit te ademen hoe meer het peaty karakter zich ontwikkelt.
  • Smaak: Een lichte peat natuurlijk, maar ook de noten die ik in de neus had, kastanjes (misschien zelfs geroosterde kastanjes), een licht olieachtige textuur met opnieuw ook wat olie en zelfs dadels en chocolade, een vleugje tabak en zelfs een frisse citrustoets. Gaandeweg wordt de peat wat meer overheersend.
  • Finish: Een finish waar ik wel van hou … behoorlijk lang, en eentje die lang aan het tandvlees blijft plakken!

Onze Mening

Ik heb het niet zo voor de hype die rond de Ardbeg Day releases heerst. Als liefhebber is het quasi onmogelijk om ergens een flesje op de kop te tikken. Of je moet er bij het krieken van de Ardbeg Day bij zijn op een of andere Ardbeg Embassy … en dan nog … De kans is groot dat je de winkel buiten komt met 2 flessen Ardbeg, want vaak moet je een ander flesje bij kopen om de Dark Cove ook maar mee te krijgen. Ik ben ook niet zo te vinden voor het ganse NAS verhaal, al blijft Ardbeg daar heer en meester in.

Waar ik van hou bij een whisky is een goeie neus, prima smaak en heerlijke afdronk … zit dat goed, dan kan de leeftijd mij niet schelen, voor mijn part mag het zelfs een blend zijn. Mijn enige bijkomende criteria is dan nog de prijs …

En eerlijk gezegd … die Ardbeg Dark Cove zit voor mij persoonlijk qua smaak goed … PUNT! Ik hoor vaak het argument dat het waarschijnlijk een heel jonge whisky is, maar in dit geval lig ik daar niet wakker van. Ik vind hem lekker, en dat is het belangrijkste. Dan nog even snel de Ardbeg Dark Cove onderwerpen aan mijn laatste criteria, en dat is de prijs … Officieel kost hij 115 euro … of je hem voor 115 euro mee krijgt in een winkel, daar vrees ik voor. En zelfs dan nog … voor 115 euro heb ik al whisky’s gedronken die beter waren, en voor minder ook … en dan nog whisky’s met een leeftijdsaanduiding.

Wat ik dus van de Ardbeg Dark Cove vind? Wel, een heerlijke whisky die ik met veel plezier in mijn kast wil hebben … maar aan 115 euro zou ik toch tweemaal nadenken waneer ik een flesje in de winkel zie staan.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.