Skip to main content

Ardbeg Auriverdes – Proefnotities

By 17 August 2015December 8th, 2015Ardbeg, Islands, Islay, Proefnotities, Schotse Whisky
Ardbeg Auriverdes Fles

Ja, ondertussen is de storm rond de Ardbeg Perpetuum al gaan liggen. Hoog tijd dus om onze proefnotities voor de Ardbeg Auriverdes te publiceren.

Ardbeg Auriverdes

Elk jaar brengt Ardbeg (op Ardbeg Day) een special release op de markt. Dit jaar was wat de Ardbeg Perpetuum en vorig jaar was dat de Ardbeg Auriverdes(http://www.whiskywithfriends.be/ardbeg-auriverdes-beschikbaar-op-ardbeg-day/. Voor we hier onze proefnotities van de Ardbeg Perpetuum publiceren, werd het hoog tijd om de Auriverdes te openen.

De naam Auriverdes verwijst naar de gouden kleur en gloed van de whisky (auri) die zich in de iconische groende glazen Ardbeg fles (verde) bevindt. De Ardbeg Auriverdes is de opvolger van de Ardbeg Gailileo (die de pirjs van World’s Best Single Malt in de wacht sleepte op het World Whisky Awards 2013). Deze gelimiteerde editie werd gebotteld op een alcoholpercentage van 49.9%.

Proefnotities

  • Nues: Geef de whisky even de tijd om te ademen en je zal merken dat je het aroma heel snel in de kamer ruikt wanneer het glas niet afgesloten is. Vooral rokerige tonen had ik eerst met wat gedroogd gras, wat duingras, misschien wat turf. Ook wat zoete toetsen en een lichte geur van gebrande koffie.
  • Smaak: Het eerste wat mij te binnen schoot was pure chocolade en zoethout, met een lichte vanille toets en opnieuw de koffie.
  • Finish: Een behoorlijk lange en aangename finish met vooral fondant chocolade en vanille.

Onze mening

Weet je, ik vond de Ardbeg Auriverdes best wel een aangename whisky. Maar of hij alle hype rond zijn release waard is, daar heb ik mijn twijfels over. Zeker wanneer je vandaag de dag hoort dat er hier en daar zelfs nog voldoende voorraad van de Auriverdes is. Je hoeft niet eens zo hard te zoeken. Heb je destijds je fles aan de normale prijs kunnen bemachtigen dan heb je een lekker flesje thuis liggen … Heb je destijds meer betaald, dan heb je een mooi overtypte en vooral te dure fles liggen …

Om te eindigen misschien nog een leuk experiment. Whisky & Music paring. De Ardbeg Auriverdes vond ik mooi passen bij The Cure … Een klein beetje experimenteel maar toch prachtig geproduced 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.