Skip to main content

Aberlour Origins, even lekker onthaasten …

Aberlour Origins - Even Onthaasten!

Gisteren kon ik op Aberlour Origins even onthaasten op een idyllische locatie bij lekker eten, leuk gezelschap en een goed glas Aberlour Whisky.

Aberlour Origins

De place to be was gisteren het prachtige Secret Garden domein, en daar kon je echt wel even onthaasten in de natuur. Even genieten van het landschap, de vijver, goed gezelschap, lekker eten, en natuurlijk een goed glas Whisky, daar staat Aberlour Origins voor. Het unieke kader zorgde er bij aankomst al voor dat je even de stress van de dag kon vergeten. De geheime tuin van wijlen mode-ontwerpster Kaat Tilley kent blijkbaar heel wat gezellige hoekjes en plekjes, en dat, net buiten de drukte van de hoofdstad.

Back to Basics is het concept van Aberlour Origins

Back to Basics is het concept van Aberlour Origins

Onstressen in goed gezelschap op Aberlour Origins

Onstressen in goed gezelschap op Aberlour Origins

Over eetbare planten in de natuur

Na het ontvangst, en een glaasje Aberlour 16, hadden we even tijd om kennis te maken met de rest van de genodigden. Hier en daar wat bekende gezichten … zo was Gert van Tasty Dram aanwezig en Bart van NullamMicrowaveum, samen met een paar bekende gezichten uit de pers. Al snel hadden we het over whisky, vinyl, en influentials …

Tijdens het diner kregen we snel nog een kleine workshop van herborist Ben Brumagne. Net zoals bij zijn Forest to Plate project, probeerde hij ons een en ander bij te brengen over eetbare planten uit de wilde natuur. Zelfs de tuin van Kaat Tiley had blijkbaar een en ander in petto. Even proeven van wilde waterkers en zuring om de verrassende smaken van de wilde planten te ontdekken. Een leuke manier om tijdens Aberlour Origins de voordelen te leren kennen die de natuur ons nog te bieden heeft.

Slow Cooking met 2 topchefs

We horen het wel vaker … een goede whisky heeft niet alleen tijd nodig om te rijpen, maar je neemt ook best de tijd om er even van te genieten. Aberlour Origins probeert ons dan ook aan te tonen dat niet alles snel, snel, snel hoeft te gebeuren, maar dat je ook rustig op uw gemak traag kan genieten van een aantal zaken. Back to basics … rustig genieten van leuke dingen.

De Chefs aan het werk tijdens Aberlour Origins

De Chefs aan het werk tijdens Aberlour Origins

Pierre Hacha, BBQ-expert en wereldkampioen BBQ & Outdoor Cooking in 2003, en Alex Joseph, Californisch check van restaurant Rouge Tomate in Elsene lieten ons even proeven van het slow cooking concept. Ook voor hen was het back to basics … geen elektronische snufjes, stoom- of microgolfovens, neen … enkel de kracht van de natuur en zijn ingrediënten. Hout, vuur en kolen, meer is er niet nodig om goed te koken … “behalve tijd”, wist Pierre er noch lachend aan toe te voegen.

Foodpairing

Bij foodpairing denk je al snel aan de combinatie van lekker eten met bier of wijn, maar whisky leent zich daar ook uitstekend toe! Ann Miller, whisky specialise van Aberlour, wist ons bij ieder gerecht uit te leggen welke smaken uit de whisky een perfecte match waren. Aberlour Origins laat dus duidelijk zien dat een lekkere whisky ook perfect gecombineerd kan worden met een top gerecht.

Ann Miller van Aberlour gaf een woordje uitleg over de whiskys

Ann Miller van Aberlour gaf een woordje uitleg over de whiskys

Dat mochten wij al merken bij de Amuse-bouches die gecombineerd waren met Aberlour 16 Years Old. Van Whisky meringues met foie gras, over Appel espuma met Sint-Jacobsschelp, zee-egel en bieslook olie, tot de Gerst wafels met whisky bacon, gekarameliseeerde ui en tijm … alle gerechten waren ideaal te combineren met de Aberlour 16 Years Old.

De overheerlijke

De overheerlijke “Bird in the Barn”

De voorgerechtjes werden dan weer gecombineerd met de Aberlour 12 Years Old. Zo was er een Velouté van Jerusalem artisjok, zelfgemaakte zure room, gerookt met sparrentakken en een combinatie van “Barlotto” gerst, paddestoel, parmesan, truffels en whisky.

Het hoofdgerecht werd omschreven als “The Bird in the barn” het edged squab, salsify, vegetable ash and watercress. We kregen duif voorgeschoteld! Ik moet zeggen … het is ondertussen al jaaaaaaaren geleden dat ik nog eens duif heb mogen eten, maar deze versie was gewoon super! Vaak krijg je immers duif die net iets te droog gebakken werd, maar “The Bird in the Barn” die wij kregen was nog lekker mals en sappig en de combinatie met waterkers en schorseneer was gewoon top!

Als afsluiter was er het dessert in combinatie met de Aberlour a’Bunadh … Oak milk & whisky ice cream, dry fruit granola, bitter chocolate and honey crunch. Ja … je leest het goed … melk van eikenbomen, en neen … ik wist ook niet dat het bestond. Maar het was lekker!

Aberl0ur Origins

Aberlour Origins was een meer dan geslaagde avond. Een mooie locatie, lekker eten, een goed glas whisky, en goed gezelschap … daar is gedachte achter Aberlour Origins.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.