Skip to main content

5 Whisky Cadeautips voor Kerstmis en Nieuwjaar!

By 16 December 2014Informatie, Nieuws
Christmas Bounty ... image courtesy of christmasstockimages.com

De eindejaarsperiode is er terug. Traditioneel krijg je dan ook meermaals de prangende vraag “Wat zou je graag willen voor kerst en nieuwjaar?”. Om onze whisky vrienden hier wat bij te helpen, hebben we een lijstje van whisky cadeautips verzameld voor de eindejaarsfeesten.

Whisky Stones

WhiskyStones® van Teroforma

WhiskyStones® van Teroforma

Whisky on the Rocks … er zijn voor- en tegenstanders. Zelf ben ik niet echt een grote voorstander van ijs in de whisky. Het ijs zorgt wel voor een iets frissere whisky, wat natuurlijk ideaal is in de zomer. Maar ijs smelt ook en voegt dus water toe aan de whisky. Voor mij persoonlijk een ongewenst neveneffect.

Onze eerste whisky cadeautip brengt soelaas! De Whisky Stones!

Je legt de steentjes een viertal uurtjes in de diepvries. Voor het uitschenken leg je een drietal steentjes in je glas. Het resultaat is een frisse whisky zonder dat je last hebt van smeltwater.

Afhankelijk van het merk en de kwaliteit kost een set van die steentjes 10 a 30 euro. De officiële Whisky Stones kan je online bestellen via de Whisky Stones website. Ikzelf kocht een poosje terug een ander setje bij slijterij De Vuurtoren in Sluis en ben er heel tevreden mee.

Teeling Whiskey Glass

Teeling Whiskey Glass

Whisky Glazen

Een logische whisky cadeautip is natuurlijk een set van whisky glazen. Het officiële Glencairn whisky glas mag hier natuurlijk niet ontbreken.

Bezoek je af en toe wel eens een whisky festival, dan is de kans echter grot dat er al een aantal van die glazen in je kast staan. Een echte liefhebber wil natuurlijk wel eens een glas van zijn favoriete whisky merk. Een groot aantal distilleerderijen speelt daarop in. Zo kan je specifieke glazen kopen van onder andere van Ardbeg, Arran, Bruichladdich, Teeling en tal van andere whisky distilleerderijen.

Whisky etc Magazine

Whisky etc Magazine

Een abonnement op een whisky magazine

Heb je geen nood aan frisse whisky en staat uw kast al vol Glencairn glazen, dan hebben we nog een andere whisky cadeautip. Een whisky liefhebber blijft immers graag op de hoogte van het reilen en zeilen in de whisky industrie. Een abonnement op een whisky magazine is voor hen dus een ideale whisky cadeautip.

Op dat vlak zijn er twee Nederlandstalige whisky magazines die ik iedereen kan aanraden. Enerzijds heb je Whisky Passion, het eerste onafhankelijke Nederlandse whisky magazine. Anderzijds is er ook Whisky etc. dat vier keer per jaar verschijnt. Beide magazines zijn aanraders!

Whisky Samples

Soms wil je gewoon eens van een whisky proeven zonder dat je die dure fles wil kopen. Vandaar onze volgende whisky cadeautip: Whisky Samples.

DH17 Dram Club

DH17 Dram Club

Een aantal winkels of whisky clubs hebben een formule uitgewerkt waarbij je X aantal keer per jaar een set van whisky samples thuisgestuurd krijgt. Tegen betaling natuurlijk.

Zo is er bijvoorbeeld de DH 17 Dram Club waarbij je voor € 101.99 euro per jaar per kwartaal een 5 tal samples ontvangt. Elk sample van 5 cl komt van een whisky die gemiddeld € 50 per fles kost. Er zijn natuurlijk ook meer exclusievere formules beschikbaar. Meer info kan je terug vinden op de DH 17 Dram Club pagina.

Drinks by the Dram - Master of Malt

Drinks by the Dram – Master of Malt

Wil je een sample van een heel specifieke fles? Dan moet je beslist even Drinks by the Dram bekijken op de Master of Malt website. Daar bieden ze samples van 3 cl aan van een brede waaier aan whisky’s. Een ideale manier om even te proeven van die oude / exclusieve whisky voor je een flesje aankoopt. Of gewoon een gelegenheid om iets nieuws te proven.

Naast de individuele samples beiden ze ook Tasting Sets aan. Een setje speciaal uitgekozen voor kerstmis, de Christmas Crackers, een feestelijk setje, een premium setje, of misschien zelfs ‘s werelds grootste tasting set? Het kan allemaal (zolang de voorraad strekt).

101 Legendary Whiskies ...

101 Legendary Whiskies …

Whisky boeken

Als laatste whisky cadeautip heb je natuurlijk de keuze uit de honderden whisky boeken. De traditionele Whisky Bible kent iedereen waarschijnlijk al. Er zijn natuurlijk nog tal van andere whisky boeken die de moeite waard zijn. Via Twitter kreeg ik onder andere volgende suggesties :

Wat met whisky zelf?

Een lijst van whisky cadeautips zonder whisky zelf, dat kan toch niet? Wel, whisky is en blijft naar mijn mening iets persoonlijks. Wat ik lekkere whisky vind is niet noodzakelijk lekker voor de gemiddelde whisky liefhebber en omgekeerd.

Als ik een aantal whisky’s mag opsommen waar ik dit jaar van onder de indruk was, dan zijn het deze :

  • Teeling Small Batch Whiskey: Lekker, toegankelijke voor menig whisky liefhebber en niet duur. Een uitstekende combinatie van prijs / kwaliteit.
  • The Arran Malt – Amarone Wine Cask Finish: Ik denk de eerste Arran Whisky die ik ooit kocht. Een whisky die 8 jaar heeft gerijpt op traditionele eiken vaten en die daarna gefinisht werd op Amarone vaten.
  • Cù Bòcan – The Sherry Edition: Een NAS whisky uit de Tomatin stal. Een mooie combinatie van lichte rook en sherry.
  • Spey Tenné: Geproefd op het Whisky Festival Den Haag. Een NAS whisky uit de speyside gerijpt op port vat.
  • Gordon & MacPhail Imperial 1994: Geproefd aan de Whisky Warehouse stand op Spirits of the Sea. De whisky werd gerijpt op first fill sherry butts en refill American Hogsheads. Een fruitige en zoete whisky … lekker! Wist je trouwens dat de Imperial Distillery in 2013 volledig vernietigd werd?
  • The Hive van Wemyss Malts: Een lekkere en zoete blended whisky. Deze heb ik op het Spirits in the Sky festival mogen proeven en vond ik bijzonder lekker.
  • Bruichladdich Black Art: Naar mijn mening een sublieme whisky met een lekkere smaak, mooie body en aangename finish. Hier hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan vast. Wil je meer weten?

Zoals je ziet, een klein selectie van al het lekkers dat ik in 2014 heb kunnen proeven. Hou wel even rekening met het alom bekende spreekwoord “des goûts et des couleurs, on ne discute pas”.

Heb je zelf een whisky cadeautip?

Deze lijst van whisky cadeautips is natuurlijk niet compleet. Heb je zelf nog een suggestie voor een whisky cadeautip? Laat het ons dan even weten in de comments, via Twitter of op Facebook. Wie weet kunnen we tegen het einde van de maand nog een nieuwe lijst van Whisky Cadeautips maken!

Foto: Christmas Stock Images

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.