Skip to main content

5 redenen om bij de lokale whisky shop te winkelen

By 16 December 2015Column, Informatie, Opinie
Goede redenen om bij de lokale whisky shop te winkelen

Online vind je alles … en soms zelfs ook wat goedkoper! En toch zijn er heel goeie redenen om uw whisky bij de locale whisky shop, whisky speciaalzaak of slijter te kopen!

1. Je steunt de lokale ondernemers en de lokale economie!

Misschien vaak onderschat, maar je steunt niet alleen de lokale ondernemers, maar ook de lokale economie! Hoe meer je online koopt, hoe minder er in de lokale whisky shop gekocht wordt. Hoe minder er in de lokale whisky shop gekocht wordt, hoe minder werk er is in de winkel. Hoe minder werk in de winkel, hoe groter de kans dat er met “een mannetje minder” gewerkt wordt.

Door in de lokale whisky speciaalzaken te kopen lossen we natuurlijk de lokale werkloosheid niet op … Maar wie weet zorgen we wel met zijn allen voor een extra job, en dat is op zich al een goeie reden!

2. Een deskundige uitleg is in een whisky shop nooit veraf

In een whisky speciaalzaak heb je mensen met kennis van zaken. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld de lokale winkel om de hoe die wel eens een whisky in zijn rek heeft staan.

Een aantal van mijn favoriete whisky shops worden bemand door mensen die al jaren in het vak staan. Mensen met kennis van zaken. Mensen met een passie … Eens je ze wat beter leert kennen hoor je dat ook in hun verhalen en de manier waarop ze iets uitleggen over een bepaalde whisky.

Een deskundige uitleg is nooit ver af. Geert De Bolle van The Whisky House hoeft daarvoor zelfs niet in zijn winkel te zijn!

Een deskundige uitleg is nooit ver af. Geert De Bolle van The Whisky House hoeft daarvoor zelfs niet in zijn winkel te zijn!

Bij de ene winkel krijg je een deskundige uitleg zonder alle commerciële praatjes, bij de andere whisky shop hoor je dan weer verhalen uit de whisky wereld. Bij 1 van mijn favoriete whisky winkels is het al vaker gebeurd dat we na een poosje gewoon met wat whisky liefhebbers rond de tafel zitten en vol aandacht luisteren naar de verhalen van de verkoper. Hoe vaker ik er kom, hoe langer ik blijf hangen.

3. Een persoonlijk contact helpt bij het maken van een keuze

Ga je vaak shoppen bij dezelfde winkelier, dan zal die na een poosje ook wel weten wat je lekker vindt. Een goeie whisky speciaalzaak herken je daar ook aan. De verkoper zal spontaan zaken voorstellen die overeenkomen met je smaakprofiel.

Hoe groter de keuze, hoe moeilijker het aanbod ... iemand die je daarbij kan helpen is altijd mooi meegenomen.

Hoe groter de keuze, hoe moeilijker het aanbod … iemand die je daarbij kan helpen is altijd mooi meegenomen.

Een top whisky speciaalzaak zal nog een stap verder gaan. De echt goeie verkopers zullen zaken voorstellen die buiten uw ‘comfort zone’ liggen maar die je toch lekker zal vinden. Zo heb ik al whisky’s ontdekt waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben!

4. Vaak kan je er proeven wat je koopt!

Ik koop niet graag een kat in een zak … Een ‘impulse buy’ dat kan nog, maar boven een bepaald bedrag wil ik weten wat ik koop. Om te weten of de whisky uw ding is, moet je hem dus kunnen proeven.

Bij de betere whisky shop staat vaak wel een flesje open waar je even van kan proeven. Op die manier weet je daadwerkelijk of je whisky koopt die je echt lekker vindt. Verwacht nu natuurlijk niet dat je 10 oude of dure whisky’s zal kunnen proeven … al zeker niet waneer de winkelier weet dat je uiteindelijk toch met dat flesje van 30 euro naar huis zal gaan.

De lokale whisky shop organiseert af en toe eens een proeverij!

De lokale whisky shop organiseert af en toe eens een proeverij!

Bij kleine whisky shop is het vaak onmogelijk om van elke fles een exemplaar open te hebben staan. Als alternatief worden daar dan vaak proef avonden of tasting georganiseerd. Op zo een avond kan je dan eens van een aantal verschillende bottelingen en soms zelfs merken proeven aan een democratische prijs. Niet alleen proef je zo even van de whisky, maar je ontmoet er ook andere whisky liefhebbers!

5. Voor een goeie klant gaat soms een extra deurtje (lees flesje) open.

Laten we eerlijk zijn … Voor goeie klanten doet iedereen wel wat extra moeite, toch? Koop je vaak in dezelfde winkel dan merk je dat als klant. Een proevertje van ‘onder de toonbank’, of een “misschien heb ik wel nog zo een flesje in het magazijn staan” of zelfs een “We kunnen hem niet voor je wegleggen, maar zorg ervoor dat je het op dag X zo vroeg mogelijk bent …” …

Een Tullibardine Vintage 1993 Pedro Ximinez gebotteld in 2009 op 55,2% geproefd bij Sint Antonius in Werken ... speciaal voor ons!

Een Tullibardine Vintage 1993 Pedro Ximinez gebotteld in 2009 op 55,2% geproefd bij Sint Antonius in Werken … speciaal voor ons!

Geen enkele whisky verkoper zal het met zoveel woorden zeggen, maar het zijn allemaal wel zaken die ze met veel plezier eens doen voor een goeie klant.

6. (Bonus) Unieke / Speciale bottelingen

Ja, het gebeurt wel eens dat je dan een ‘specialleke’ in de rekken ziet staan. Ik had het al een paar keer voor! Zo was ik eens bij de peaty whisky aan het kijken in een van mijn favoriete winkels en zag ik een Bowmore The Devil’s Casks II staan. De verkoper wist mij te vertellen dat ze er maar een paar hadden, je ze niet kon reserveren en ze gewoon aan een eerlijke prijs in het rek stonden. 1 per klant en enkel voor de klant die daadwerkelijk de moeite deed om naar de winkel te komen. Reserveren was niet mogelijk … first come, first serve … Daar heb ik enkel en alleen maar respect voor!

Die speciale botteling, of dat ene flesje uit uw geboortejaar ... soms vind je die gewoon in de lokale whisky shop!

Die speciale botteling, of dat ene flesje uit uw geboortejaar … soms vind je die gewoon in de lokale whisky shop!

Het is vaak ook zo dat hoe meer flessen er daadwerkelijk in de winkels verkocht worden, hoe meer flessen er ook beschikbaar zullen zijn. De speciale bottelingen worden namelijk vaak beschikbaar gesteld afhankelijk van de wereldwijde verkoopcijfers. Om een stom voorbeeld te geven … Stel er komt een speciale botteling van een whisky uit … op 2500 exemplaren. Dan wordt er vaak gekeken hoeveel procent van de verkoop van dat merk naar een bepaald land gaat. Is dat voor Nederland 0,2% en voor België 0,1% van de wereldwijde verkoop dan is het mogelijk dat er 5 flessen beschikbaar komen voor Nederland en 2 voor België. Buitenlandse online shops zorgen er dus vaak voor dat er minder ‘speciale’ bottelingen naar onze landen komen.

Mijn favoriete whisky shops / slijters?

Laat het duidelijk zijn … ik koop zelf het liefst mijn whisky flessen bij de lokale whisky verdeler, whisky speciaalzaak of slijter. Voor een aantal van hen ben ik zelfs bereid om een eindje te rijden omdat de service er gewoon top is. Mijn favoriete winkels? Wel … ik soms ze even in willekeurige volgorde op.

 • The Whisky House: Er zijn in ons land een 4 tal mensen die ik onder de noemer van “Wandelende Whisky Encyclopedie” zou catalogiseren. Geert De Bolle van The Whisky House is er eentje van. De passie voor whisky kreeg hij waarschijnlijk met de paplepel mee. De winkel beschikt over een mooie ruimte en bar waar je kan proeven van een aantal open flessen. Hij beschikt over een indrukwekkende verzameling van whisky’s die te koop staan, waaronder heel exclusieve oude bottelingen. En dan heb ik naar het schijnt nog het summum van de collectie niet gezien!
 • Wijnhandel St-Antonius: De winkel van Marc Vandenberghe, in 2011 nog Whisky Ambassadeur. Vroeger was de winkel blijkbaar een feestzaal, maar ondertussen herbergt die een enorme verzameling aan whisky’s. Naast exclusieve flessen van The Glenrothes vind je er tussen de gebruikelijke flessen ook een aantal heel exclusieve en oude bottelingen terug. Het is de enige winkel waar ik bijvoorbeeld nog een aantal flessen Port Charlotte PC8, PC7, PC6 en zelfs een PC5 zag staan. Nog zo iemand met een passie die vaak naar boven komt na een tasting …
 • Luca Vins: Bij Luca Vins ben ik ooit eens per toeval geweest. De winkel heeft een opvallend gezellig houten interieur. Naast wijnen, armagnac, grappa en gin beschikt de winkel ook over een ruim assortiment van meer dan 400 verschillende soorten Single Malt Whisky’s. Ik was er voorheen eigenlijk nog nooit geweest, maar werd er professioneel ontvangen, kreeg een degelijk woordje uitleg en werd aan de hand van een aantal proevertjes goed begeleid in mijn aankoop. Top!
 • Slijterij De Vuurtoren (Sluis – NL): Bij Petra, Het Meisje van de Slijterij zelf. Bij Slijterij De Vuurtoren wordt er naast een groot aanbod van verschillende dranken ook een mooie verzameling van whisky flessen aangeboden. Hier vond ik af en toe eens een speciaal flesje in de rekken (Die Bowmore The Devil’s Casks II onder andere). Ik hou wel van haar aanpak en haar manier van werken … direct, to the point en zonder al te veel van die commercieel ingestudeerde praatjes. Van whisky tot whiskey, van single malt whisky tot blended whisky, je vindt er zeker iets wat bij je past. Aarzel niet om een woordje uitleg te vragen wanneer je twijfelt. Ben je dan toch aan het shoppen in Sluis? Spring dan zeker eens binnen bij De Vuurtoren!
 • DH17: De Ardbeg Embassy in Bergen op Zoom, DH17 is gespecialiseerd in sterke dranken zoals rum, cognac, wodka, wijn en natuurlijk ook whisky! DH17 is ook waar al voor de derde keer het Zoomer Whisky & Rum festival werd georganiseerd. Een aanrader!

Natuurlijk zijn er nog andere whisky shops en speciaalzaken waar ik niks dan lof over hoor. Bij een aantal van hen heb ik wel al eens iets gekocht. Een aantal andere ken ik vooral persoonlijk dankzij een ontmoeting op een whisky festival. Nog een aantal andere hebben niet echt een fysieke winkel … en toch zijn ze het vernoemen waard : The Bonding Dram (Heusden), Tasttoe Two (Wondelgem), Dram 242 (Lebbeke), Jurgen’s Whisky Huis (Zottegem), Malt Whisky Corner (Knesselare), Cave Saint Jaques (Doornik), The Single Malt Whisky Shop (Zammel), Geert Declercq & zoon (Lochristie) …

Heb je zelf weet van een goeie whisky shop, whisky speciaalzaak of slijter die zeker het bezoeken waard is? Laat het dan gerust even weten via de comments!

Voor alle duidelijkheid … ik werk niet voor 1 van de eerder vermelde whisky shops, verzorg hun PR niet, en ontvang geen reclame inkomsten van de vernoemde winkels. Ze vormen enkel een opsomming op basis van mijn persoonlijke ervaringen en op aanraden van bevriende whisky liefhebbers

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

21 Comments

 • Michael Gerkens says:

  whiskycorner in houthalen of whiskybarrel in lanaken. Beide van mensen die al jaren in het vak zitten, die het met liefde doen en dat merk je in de service.

 • Ik ben vast klant bij Marc in de Whiskycorner in Houthalen, prima service heeft redelijk wat oudere bottelingen.

  • Stefaan Lesage says:

   Goeie tip! Ik ken Marc eigenlijk enkel van op whisky festivals en zijn verzameling van oude bottelingen is inderdaad indrukwekkend! Een beetje uit de buurt voor mij, maar mocht ik in de streek zijn ga ik zeker eens piepen.

 • Roelens says:

  Bij Crombé winehouse in Marke kun je ook veel whisky’s vinden. Bij onze laatste tasting van de Izegemse “The Angels’ Share” whiskyclub had ik er 6 verschillende Single Cask GlenDronach’s gekocht.

 • krien says:

  Whiskyrestaurant De CLuysenaer ,
  KLuizendorpstraat 82 , Evergem Kluizen

  • Stefaan Lesage says:

   Ooh … dat is mijn dikke schuld … ik zie jullie voornamelijk als Whisky Restaurant en niet onmiddellijk als ‘shop’. Maar je hebt gelijk …

 • Eindelijk iemand die het begrepen heeft en klaar en duidelijk uitlegt. Mooi artikel!

 • Louis Nanssen says:

  Vergeet “the bull & Myram’s WhiskyShop” in Roeselare niet hé. ??

  • Stefaan Lesage says:

   Ik ken dat niet … maar ik zag het de laatste weken wel hier en daar verschijnen, dus bedankt voor de tip.

 • Benny van Hoorn says:

  BijThijs (Thijs Dijkstra) in Vlagtwedde moet je eens langs gaan. Je zal versteld staan.

 • tamara says:

  Dobbels – Lefevere in Waregem. Die hebben een gigantisch aanbod whisky’s… Waaronder heel zeldzame whisky’s. Zeker de moeite waard om eens langs te gaan.

  • Stefaan Lesage says:

   Als ik een keer in de buurt ben zal ik zeker en vast eens binnen springen. Bedankt voor de tip!

 • tim reynders says:

  Ruim 25 jaar whiskyliefhebber en altijd online gekocht. Toen gehoord vorig jaar (smaak van de horeca) van een zaak die in Hasselt geopend was in Kiewit en langsgegaan en niks anders dan larie. Onvriendelijk, duur en gewoon onaangenaam mens. Onnozelaar stond trouwens zelfs half bezopen achter zijn pc. Zijn vrouw was trouwens nog erger maar bon. Terug maar naar de online shops in NL.

  Redenen om online te kopen,

  1 Je steunt je eigen portomonee
  2 Binnen de 24u thuisgeleverd
  3 Deskundige uitleg online
  4 Je hoeft het huis niet uit
  5 Vaak toffe kortingen
  6 Bij de meesten kun je zelfs samples bestellen die gratis worden verzonden.
  7 Geen onzin van mensen die er niets van kennen
  8 Speciale flessen die niet te koop zijn in Belgie,
  9 Gigantische stock tegenover de zaken in Belgie
  10 Vaak 30p goedkoper dan onze zaken.

  • tim reynders says:

   Tof artikel trouwens, had je vorig jaar al opgemerkt op Facebook in die sigarengroep maar ben eruit gezien ik Facebook verafschuw. Zal je site zeker volgen !

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Tim,

   Klopt inderdaad grotendeels. Maar het feit dat je in Nederland zaken koopt die in Belgie niet te koop zijn, zorgt er onrechtstreeks voor dat er in de toekomst nog minder zaken te koop zullen zijn in België. Hoe minder er verkocht wordt hoe minder er naar dat land gaat. Ik heb hier in de buurt ook winkels gehad die mij een Bruichladdich The Laddie verkochten als een vrouwen whisky, want het stond toch op de doos dat het voor de ladies was.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.