Skip to main content

2014, één jaar Whisky with Friends in cijfers

By 26 December 2014Informatie, Nieuws
Whisky with Friends - 2014 Statistieken

2014 was het jaar waarin de Whisky with Friends website het levenslicht zag. Na genoeg vragen van vrienden en collega’s besloot ik in december 2013 om toch maar met een whisky blog te beginnen. Het duurde echter nog tot februari eer de website online stond en pas in maart verscheen de eerste echte blogpost.

Ondertussen zijn we al 10 maand verder, zijn er een aantal posts, reviews en verslagen gepubliceerd, is er een Whisky with Friends Twitter account en een Whisky with Friends Facebook pagina, …

De inhoud op de Whisky with Friends website

In totaal verschenen op de Whisky with Friends website 62 blogposts, goed voor gemiddeld 5 per maand, afgerond 1 per week. De berichten variëren in aard.

Er verschenen 33 nieuwsberichten waarvan 7 over nieuwe whisky releases. Naast de nieuwsberichten, verschenen ook 24 informatieve berichten, waarvan 11 verslagen van whisky festivals en 4 verslagen van whisky tastings. Halfweg het jaar zijn we ook gestart met proefnotities. Ook daarvan verschenen er ondertussen al 11 op de Whisky with Friends website.

Inhoudelijk toch niet slecht op 10 maanden tijd …

De bezoekersaantallen op de Whisky with Friends website

Hoe kan je nu weten of je blog wat publiek trekt. De enige manier om dat te doen is om de statistieken in de gaten te houden. Enig probleem is wel dat het ene pakket andere cijfers kan geven dan een ander pakket.

Statistieken volgens AWStats

Volgens AWStats kwamen er in 2014 een totaal van 30235 bezoekers naar de website. Daarvan waren er 11135 unieke bezoekers. Elke bezoeker bekeek gemiddeld 9 pagina’s, goed voor 280364 zogenaamde pageviews. De top maand was november met 4895 bezoekers waarvan 2014 unieke bezoekers.

Statistieken volgens WordPress

De blog gebruikt in de achtergrond WordPress, en ook WordPress houdt statistieken bij. We zien duidelijk dat het aantal bezoekers maand na maand blijft groeien. Daar ben ik toch een beetje trots op. Volgens de WordPress statistieken zijn er in 2014 een totaal van 13417 views of bezoekjes geweest.

Statistieken volgens Google Analytics

De standaard voor wat betreft website statistieken is ondertussen Google Analytics. Het enige probleem met Google Analytics is dat je het zelf moet activeren. Voor de Whisky with Friends website is dat iets te laat gebeurd. De aantallen van de eerste weken hebben we niet, maar goed, dat was toch niet zo overdreven veel.

Volgens Google Analytics zijn er in 2014 een totaal van 6801 sessies geweest door 4786 unieke bezoekers. Het totaal aantal paginaweergavan volgens google ligt momenteen op 15023 pagina’s. De top maand was inderdaad november.

Wie bezocht er in 2014 de Whisky with Friends website?

Geen paniek, het is voor ons onmogelijk te achterhalen wie er echt onze website bezocht. Uw naam, leeftijd of wat dan ook kunnen we niet achterhalen. Maar de statistieken kunnen ons wel iets meer vertellen …

Taal en Locatie

Statistieken m.b.t. Locatie

Statistieken m.b.t. Locatie

75% van onze bezoekers heeft Nederlands als voorkeurtaal op zijn computer / laptop / smartphone / tablet. Logisch ook, aangezien de website volledig Nederlandstalig is. Opvallend toch dat ook 25% van onze bezoekers Engels als voorkeurtaal heeft. Op zich ook niet zo opvallend, veel computer gebruikers hebben Engels als voorkeurtaal van hun OS.

Van al onze bezoekers komt er 63% uit België en 21% uit Nederland. Het is dus duidelijk dat onze Whisky with Friends website nog niet populair is bij onze Noorderburen. De overige bezoekers kwamen trouwens uit de Verenigde Staten 4.5%, het Verenigd Koninkrijk 1.96%, Duitsland 1.85%, Frankrijk 1.01%, Brazilië, Canada, Indie en Australië.

Statistieken m.b.t gebruikte Technologie

Statistieken m.b.t gebruikte Technologie

Desktop of Mobiel

Ook interessant om te weten is dat toch 65.65 % van onze bezoekers via een comupter of laptop een bezoekje brengt aan de Whisky with Friends website. De Smartphone zorgt voor 22.25% en goed 12.10% bezocht de website via een tablet.

Voor wat betreft de mobiele toestellen blijkt de Apple iPad het nipt te winnen van de Apple iPhone. De Apple toestellen worden gevolgd door de Samsung Galaxy S toestellen, maar dan in veel lagere aantallen. Ter referentie … de iPad is goed voor 28.75 % van de bezoekjes, de iPhone voor 27.64% en het eerstvolgende toestel in de lijst is de Samsung Galaxy S4 goed voor 4.84% van de bezoekjes.

Statistieken m.b.t. Acquisitie

Statistieken m.b.t. Acquisitie

Hoe kwamen onze bezoekers op de website terecht?

Als blogger is het ook interessant om te weten hoe bezoekers op uw website terecht kwamen. Was dat via Facebook of Twitter, via een zoekopdracht, of gewoon rechtstreeks?

Wel, 43.38 % van de bezoekjes kwamen via Sociale Media. 30.57% kwam dan weer op de Whisky with Friends website via een zoekopdracht. 19.27% kwam rechtstreeks op de website en 5.80% kwam via een link op een andere website.

Voor wat betreft de Sociale Media is Facebook echt wel de lijsttrekker. Facebook staat in voor 75.18% van de bezoekjes die via Sociale Media kwamen. Twitter was goed voor 15.78% van de bezoekjes, Google+ voor 1.46%.

En wat betekent dat nu allemaal?

Wel, voor mij persoonlijk betekent het dat er wel degelijk interesse is voor deze blog. Je moet weten dat alles hier tijdens mijn vrije tijd gebeurt. In de blog zijn dus al uren werk gestopt. Het doet dus deugd om te zien dat het niet allemaal voor niets is.

Uit de cijfers kan ik ook iets leren. Het is duidelijk dat ik ondanks alles Facebook niet zomaar opzij mag schuiven, en dat ik de website eens in Nederland moet gaan promoten 🙂

De statistieken zijn ook een goed uitgangspunt voor 2015. Tenslotte wil je graag dat 2015 nog beter wordt dan 2014.

Wat zal 2015 dan brengen?

Wel, er staan een aantal zaken klaar. Zo zullen bezoekers in de toekomst zelf events kunnen toevoegen in onze Whisky Kalender. Natuurlijk worden die events eerst ter goedkeuring voorgelegd aan het Whisky with Friends team vooraleer ze effectief in de kalender verschijnen. De eerste testjes hiermee zijn reeds goed verlopen en we hopen dat ergens begin 2015 klaar te hebben.

In 2015 hopen we ook wat meer Proefnotities / Tasting Notes te kunenn brengen. Verslagen van events komen er ook. Maar naast dit alles hopen we ook wat meer eigen content te kunnen brengen. Ruimte voor gast bloggers en gast schrijvers is er ook. Kortom, we kunnen nog veel verbeteren en aanpassen, en alle suggesties zijn welkom. Heb je dus een idee of een suggestie, laat het ons gerust weten in de comments of via de Contact pagina.

Tot die tijd zou ik zeggen … geniet van de eindejaarsfeesten en bedankt om samen met mij Whisky with Friends op de whisky kaart te zetten!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

 • Mooi mooi! Rustig blijven verder bouwen zoals je bezig bent.

  Nog 2 kleine tips:
  1. Pas de titletag van je homepage aan in de Yoast seo plugin. Momenteel is dit “Whisky with Friends – Home – Whisky with Friends”. Maak hier iets van als “Whisky with Friends blog met Whisky tastings en tips”

  2. Ga ook meer blog vermelden op je homepage, zoals in het tekstje voor de nieuwsbrief:
  “Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes van deze Whisky blog? Vul dan snel hieronder uw gegevens in om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.”

  • Stefaan Lesage says:

   Opbouwen is de boodschap. Wel interessant om dat eens in een postje te gieten, dan sta je ook stil bij een aantal cijfers. En bedankt voor de tips, we gaan daar eens onmiddellijk werk van maken!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.